Веселин Вучков: Много от полицаите не покриват елементарни норми за физическа годност

1
Тези хора трябва да усъвършенстват своите умения всеки месец, коментира бившият вътрешен министър
Тези хора трябва да усъвършенстват своите умения всеки месец, коментира бившият вътрешен министър Видео: NOVA

Тези хора трябва да усъвършенстват своите умения всеки месец, коментира бившият вътрешен министър

Полицейският състав трябва да се справи с един недъг, който трябва да се преодолее системно - обучението в процеса на работа, който продължава 5-10-15-25 години. Това заяви в предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA бившият вътрешен министър проф. Веселин Вучков по повод случая със смъртта на Пламен Петков след гонка с полицията в Стара Загора. Като заместник министър на вътрешните работи в първото правителство на Борисов следи отблизо случая "Чората", който тази седмица беше подгрят, заради аналогията с настоящия случай, при който от задушаване по време на арест почина бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев. Вучков е и министър на вътрешните работи във второто правителство на Борисов, но подава оставка само няколко месеца след като поема поста.

"В България има около 24 000 служители с полицейски правомощия. Разписана е подробна подзаконова нормативна база, която казва как тези хора трябва да усъвършенстват своите умения всеки месец и това се проверява всяка година", заяви Вучков.

По думите му много от полицейските служители не покриват елементарни норми дори за физическа годност. "Отделно от това има изключително много подготовка и проверка на тактическото обучение, на работа с оръжие, всеки месец има нормирани изисквания за стрелба, за физическа подготовка не по-малко от 8 часа, но ми се струва, че това напълно липсва", заяви Веселин Вучков.

Според Вучков и със сега действащата нормативна уредба полицаите са задължени да ползват камери към униформите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Steve
    Ама това не са полицаи???Те са пьрвобитни и прости хора,без нужните качества и образование,пьлни идиоти.
  • 7
    2
    Димитър Кънев
    Я стига глупости.Моного от полицаите не били покривали критериите и изискванията.Не много.А нито един.
  • 7
    1
    Спокоен
    Е, полицаите ще се научат по трудния начин. При случая "Чората" някак минаха между капките заради изтекла давност, но са осъдени от европейски съд. Сега обаче няма как да стане. Под лупа сме. Най малко за двама полицая ще има присъди от по 20 години, а не изключвам и доживотна. Убит е старец-инвалид, по особено жесток начин, който се оказва че не е извършил никакво правонарушение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари