Вентилатор до леглото гони комарите

0
Кое е истина и кое мит в разпространените мнения за ухапванията на летящите кръвопийци
Кое е истина и кое мит в разпространените мнения за ухапванията на летящите кръвопийци

Кое е истина и кое мит в разпространените мнения за ухапванията на летящите кръвопийци

“Загаси лампите, къщата ще се напълни с комари”, “Нямаш късмет, кожата ти ги привлича”. Нека този, който не е чувал никога тези изречения, да вдигне ръка. С идването на лятото и особено със заминаването на ваканция край морето, езерата и реките, проблемът с досадните кръвопийци излиза на преден план. Но какво действително знаем за тях, за да се предпазим по-добре? И кое от широко разпространените мнения за техните ухапвания е истина и кое е мит. Пред сп. “Мадам Фигаро” двама френски лекари разкриват приеманите на доверие представи и оборват някои от тях, пише 24 часа.

Комарите предпочитат сладките кожи! Мит е

Не, изобщо не става въпрос за сладост, всъщност това, което ги привлича, е въглеродният диоксид, който се отделя с дишането, обяснява парижкият алерголог доктор Хабиб Шабан. Но и друга съставка, произхождаща от разпадането на веществата при метаболизма и отделяна от кожата, играе много съществена роля. “За да може комарът да ви открие, освен въглероден диоксид е необходима и млечна киселина. Тази прословута комбинация, която се открива върху кожата, дава желание на насекомото да жили”, посочва специалистът. Истина е обаче, че има определени типове кожа, които комарите никак не харесват. “Някои съставки, отделяни от тялото, отблъскват кръвопийците, а има хора, които ги произвеждат в по-големи количества от други. Така че ние не сме равни пред ухапванията”, казва алергологът.

Само женските комари хапят. Истина е

“Единствено женските комари разполагат с достатъчно твърдо хоботче, че да успеят да пробият човешката кожа. Освен това се нуждаят от кръвта ни, защото тя помага за узряването на яйцата”, уверява д-р Шабан. Тази протеинова добавка е необходима за оцеляването на вида, в което мъжките, които пият само плодов нектар, не могат да участват.

Отблъскващите гривни са ефикасни. Мит

Те не вършат кой знае каква работа. В действителност това се отнася за повечето продукти антикомари, смята д-р Мадлен Епщайн, която също е алерголог в Париж. Д-р Шабан пък е категоричен, че едно-единствено естествено средство гони много резултатно досадните насекоми – въздушното течение. “То много ги притеснява. Затова вентилатор, позициониран близо до леглото нощем, е най-доброто средство да не се събудите на червени петна.”

Потта им харесва. Истина,

но комарите обожават точно определени нейни съставки. Отпадъчните вещества, които се съдържат в нея като млечната киселина и амоняка, отговорен за лошата миризма, привличат силно жилещите нападатели. Така че, ако спортувате редовно, не се бавете да си вземете душ след кроса, съветват специалистите.

Не могат да понасят мирис на цитронела. Мит е

С риск някои да останат силно разочаровани, цитронелата не плаши особено комарите. “Тя, разбира се, има лек отблъскващ ефект, но не е 100% ефикасна”, казва д-р Шабан. Дали става въпрос за крем, лосион, спрей, или свещи, на нея няма как да се разчита много за предпазване от ухапвания. По-сигурни са естествените етерични масла като лавандула, чаено дърво, евкалипт, мащерка, гераниол.

Мястото на ухапването не бива да се чеше. Напълно вярно

При разчесване има риск от инфекция заради замърсяване от ноктите. “Като инжектира слюнката си в тялото, комарът отделя възпалителни протеини. Резултатът е ужасяващ сърбеж”, обяснява Мадлен Епщайн. Някои късметлии обаче не реагират на ухапванията. На практика няма човек, когото комарите да нямат желание да атакуват, но има такива, които просто не усещат дразнение.

Използват кръвта за храна. Мит

По време на почти цялата година комарите се хранят с нектар от цветя и плодове. Единствено по време на снасянето на яйцата женските сменят хранителните си навици. “Само през този период те имат нужда от кръв за яйцата. Това е нещо като хранителна добавка”, посочва Хабиб Шабан.

Предпочитат повече децата. Мит е

Децата просто са по-малко “имунизирани” срещу ухапванията и затова често пъти се зачервяват и подуват повече. “Тяхната реакция е по-силна, но това не значи, че комарите ги жилят повече от възрастните.” Според Мадлен Епщайн тази свръхчувствителност намалява с напредването на годините и порасналите хора стават “по-бронирани” срещу хвъркатите досадници.

Хапят главно вечер и нощем. И истина, и не съвсем

Макар да е очевидно, че са по-активни с падането на тъмнината, това не изключва да действат и в останалите моменти на денонощието. “Когато имат нужда от кръв, те не се колебаят да жилят и посред бял ден. Ако обстановката е подходяща – особено при съчетание на топлина и застояла вода – комарите прииждат на талази и нападат без пощада”, категоричен е д-р Шабан. Часовете обаче зависят и от вида на комарите – тигровите предпочитат по-светлата част на денонощието, докато кулекс се развихрят нощем.

Светлината ги привлича. Мит, но

все пак не е било съвсем грешно да се вярва в това в продължение на години. “Комарите изобщо не са привлечени от светлината, а от въглеродния газ в домовете ни. Всъщност ги привлича човешката активност, защото СО2 се отделя, когато се движим, храним се и дишаме”, обяснява д-р Шабан. Ако се намирате на двора, дори и без светлина, те ще ви открият там, предупреждава той.

Заради жеги и наводнения тигровите комари завладяха Европа

Има ги вече в 13 държави от 8 преди няколко години, с тях вирусите на нетипични за континента болести стигнаха до Нидерландия

Заради климатичните промени, които водят до все по-мъчителни и продължителни горещи вълни и до опустошителни наводнения, някои видове комари, нетипични доскоро за Стария континент, започнаха бързо да го завладяват. А с това нарасна и рискът от разпространение на пренасяни от жилещите насекоми болести.

Тигровите комари (Aedes albopictus) и техните събратя Aedes aegypti започнаха да стават нещо обичайно за европейските географски ширини и вече се откриват в 13 държави при 8 допреди по-малко от 10 г. Според Европейския център за превенция и контрол на болестите това е сериозен повод за безпокойство, защото този тип комари пренасят вируса на чикунгунята и треската денга, която изобщо не се е разпространявала локално в Европа преди 2010 г.

Братовчедът Aedes aegypti, дошъл на европейска почва сравнително по-скоро, освен треска денга и чикунгуня пренася още вирусите на жълтата треска, на Зика и на западнонилска треска. За момента в ЕС има 1133 случая на западнонилска треска, като 92-ма души са починали. Докато повечето от тях доскоро бяха регистрирани в страни от Средиземноморието, вирусът вече се среща и доста по̀ на север - в Германия и Нидерландия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари