Венецуела обвини Хуан Гуайдо в държавна измяна

1
Повод за началото на разследването е намерение на опозиционния лидер да отстъпи на Гвиана спорна територия край река Есекибо
Повод за началото на разследването е намерение на опозиционния лидер да отстъпи на Гвиана спорна територия край река Есекибо Снимка: Ройтерс

Венецуелската прокуратура започна разследване за държавна измяна срещу опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който през януари се самопровъзгласи за и.д. президент, предадоха Франс прес и ТАСС.

Повод за началото на разследването, открито вчера, е станало предполагаемото намерение на Гуайдо да отстъпи на Гвиана спорна територия край река Есекибо, съобщи главният прокурор Тарек Сааб, смятан за близък до управляващите чависти.

Според получената информация Гуайдо, Ванеса Нойман и Мануел Авенданьо са участвали в незаконни преговори за отказ от историческите претенции на Венецуела в района на Есекибо в замяна на политическа подкрепа от страна на Великобритания, добави Сааб. Изявлението му беше публикувано в акаунта на прокуратурата в Туитър.

Според прокуратурата това се равнява на държавна измяна.

Венецуелското правосъдие вече започна няколко разследвания срещу Гуайдо, включително за незаконно финансиране, нарушаване на забрана за напускане на страната и узурпиране на президентски функции, припомня АФП.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари