Венеция се готви за още един особено висок прилив

0
Водата ще достигне до 160 см над морското равнище
Водата ще достигне до 160 см над морското равнище Снимка: Time

Няколко италиански града са в готовност за наводнения след обилните дъждове през нощта между 16 и 17 ноември, включително Венеция, където жителите и туристите се готвят за още един особено висок прилив, предава Reuters, цитирана от Агенция Фокус.

Градът, който пострада от най-тежкото си наводнение от 50 години ще се изправи пред нов прилив и водата ще достигне до 160 см над морското равнище по обяд, съобщава службата в града, която следи за приливите и отливите.

Властите в градовете Флоренция и Пиза също следят отблизо нивото на река Арно, чието ниво се покачи рязко през нощта, заради валежите.

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро заяви по-рано, че градът се подготвя за още един „тежък ден“. Въпреки това той заяви, че ситуацията този път ще е по-малко драматична, отколкото на 12 ноември, когато наводненията заляха площади, магазини, домове и хотели.

Брунаро беше назначен за специален ръководител на акцията за справяне с извънредната ситуация по-рано оцени щетите на около милиард евро.

На 12 ноември водите на Адриатическо море заляха Венеция и стигнаха до 187 см, съвсем малко под рекордното ниво от 194 см от 1966 г. В нормални обстоятелства 80-90 см ниво на водата се разглеждат като високи, но не и необичайни за града.

Най-дългата река в Италия – По, която се намира в северната част на Италия също беше наблюдавана отблизо, след като нивото й се покачи с метър и половина за 24 часа, след обилните валежи.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари