Велизар Шаламанов: Закъсняхме с даването на оръжие за Украйна

1
Ние трябва да имаме мобилизационна армия от 100 000 човека
Ние трябва да имаме мобилизационна армия от 100 000 човека Снимка: Bulgaria ON AIR

Ние трябва да имаме мобилизационна армия от 100 000 човека

"Трябва да дадем оръжие, ние закъсняхме, трябваше още в първите месеци на войната, когато беше ясно, че Украйна се нуждае от това съветско въоръжение, за да спре настъплението на руснаците и да излезем бързо от тази война. В този парламент обаче се забавяме, тъй като предложението на "Демократична България" е внесено в 09:36 ч. на 19 октомври, вече сме 31 октомври и то още не е разгледано", каза бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него е важно в решението да бъдат включени и механизмите за контрол на неговото изпълнение.

"Можем да дадем това, което имаме, а трябва да дадем това, което е нужно на Украйна. И това трябва да бъде обвързано с получаване на заместваща техника, която може да бъде и техника за българската армия, но може и да бъде под формата на многонационални сили. Трябва да се стартира и процесът на ускорено превъоръжаване на българската армия, който се бави вече 20 години", допълни Шаламанов.

Той смята, че много е важно каква е позицията на парламента.

"Лично аз смятам, че президентът превишава в голяма степен правомощията по Конституция, което трябва да е сигнал за политическите сили и парламента да се върнем към духа на Конституцията. Противовъздушната отбрана се гарантира и с изтребителите. Вече знаем, че ще дойдат такива от Испания. Ние избираме народни представители, за да гарантират отбраната и свободата на нашата родина. И освен това - България да бъде уважаван член в НАТО и ЕС", категоричен е бившият служебен министър.

По думите му отпускането на въоръжена техника за Украйна отпушва други два процеса - за получаване на заместваща техника и за смяна на старото въоръжение с ново.

"Докато ние изнасяме боеприпаси и леки въоръжения, които са по технология на Варшавския договор, нито трансформираме нашата индустрия, нито превъоръжаваме нашата армия, нито печелим доверие със съюзниците, на които разчитаме за защита небе и море. Интересът на малка група хора се поставя над интереса на България", добави Велизар Шаламанов.

И посочи, че имаме опис на това, което притежаваме: "Спрямо последната военна доктрина - ние трябва да имаме мобилизационна армия от 100 000 човека. Техниката трябва да се поддържа в изправност."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    14
    До девети
    Хехе, направо ме разсмя, ние да ипращаме морал, и то на кого - на украинците. Ами ние само можем да се учим от тях на патриотизъм, свободолюбие и нежелание да живят в робство и под ботуш, па дори и този ботуш да е руски. Или може би именно защото е руски, а този горд народ не е забравил гладомора от 30-те години на миналия век. Е, ние забравихме, как РуZZия се противопоставя на нашето Съединение и даже организира детронирането на Батемберг. Забравяме как същата тази империя бомбардира Варна по време на Първата СВ. Забравяме факта, че именно септември месец Империята на злото обявява война на България, нахлува вероломно и установява най-човеконенавистния режим в нашата история. Май трябва украинците да ни изпратят малко патриотизъм и човещина.
  • -2
    13
    До 12
    Мдаа ... предположих, че ще ти се стори твърде сложно за асимилиране. Сигурно ти отнех от времето. Можеш да се върнеш към компютърните игри! :)
  • 2
    12
    До 11
    ХАХАХАХАХАХАХА Мега си зле, тролец! Кажи на д-р Матева да ти смени хапчетата с по-силни, че тези нямат вече ефект! Явно от слабоумник нагоре ви избират в пасоля. :)
  • 3
    11
    10-ти
    Оооо, те САЩ не действат така. Те имат тяхна стратегия. САЩ владеят тези държави с марионетни правителства. Между другото точно както Русия си владееше Украйна до 2016-та - с марионенто правителство. Но САЩ се намесиха там с Майдана и сложиха свое марионетно правитлство. И то на държава граничеща с Русия. Другото, което САЩ прави е, че приобщава държави в своя военен съюз /нато/ и в последствие ги ползва като разполага на техните територии бази, оръжия, самолетоносачи. САЩ са много хитри и целеустремени в идеята си да бъдат единствен икономически и военен хегемон в света. Естествено Китай и Русия не искат да допуснат това. Но може би трябва малко да прочетеш и да погледнеш по-далеко от носа си и елементарната си омраза към Русия.
  • 5
    10
    До сащническия ТЪП трол
    Хубаво изброяваш поредната ТЪПА опорка на мутрофанката с някакви държави, ама я кажи в коя от тези държави "сащниците" са си окупирали и завладяли територия? Да са си обявили примерно 4 области за техни и да са издигнали "сащническото" знаме? М? Ами да, няма такава! Докато Сатрапия направи точно това с нашата братска Украйна! За това ДГД под вода! Издишате отвсякъде, ТЪПИ РУШЛЯМСКИ ТРОЛОВЕЕЕЕ! _)_
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари