Великото народното въстание тече без инциденти и напрежение

0
Полицията проверява раници за опасни предмети на специално изградени КПП-та
Полицията проверява раници за опасни предмети на специално изградени КПП-та Видео: БНТ

64 дни на антиправителствени протести.

Вече 10-и час продължава обявеното днес "Велико народно въстание 2" около Парламента. Засилени са мерките за сигурност в района.

И днес бяха повторени трите основни искания на протеста - оставката на кабинета, главния прокурор и предсрочни избори.

6 души са задържани на пропускателните пунктове през деня.

Към 18.00 часа демонстрациите преминават без инциденти и напрежение, предава БНТ.

Няколко КПП-та са разположени около площад "Независимост". Полицията проверява раници за опасни предмети.

Освен граждани от цялата страна на протеста днес имаше представители на неправителствени организации и различни политически партии.

И протестиращи, и полицаи призоваха хората на площада да се разграничат от провокатори, като за целта дори самите протестиращи опънаха специална червено-бяла лента на метри пред органите на реда, така че да няма досег с тях.

Докато депутатите заседаваха в Парламента, а отвън течеше протестът, полицията извърши претърсвания на района и откри в шахти и на други места укрити бутилки, железни прът и други опасни предмети.

Шестима души са задържани днес по КПП-та и филтровъчните пунктове - трима за носене на опасни предмети, един за липса на документи, двама - обявени за издирване.

Още в 7 сутринта сградата на Народното събрание беше обградена от полиция. Час по-късно започна претърсване в градинката пред Народния театър за опасни предмети.

Претърсваха се храсти, кофи за боклук и шахти. От МВР заявиха, че са намерени метални тръби, дървени пръти, 2 ножа, бойна прашка както и 10-литрова туба с неустановена течност с остра миризма. Открита е и чанта, пълна с бутилки с течности с различен цвят.

Комисар Тони Тодоров, заместник-началник на отдел "Охранителна полиция" СДВР: Нещата, които намерихме част от тях са доста според мен обезпокояващи при евентуално тяхно използване.

Намерени са и чували с камъни. Тепърва ще се проверяват записите от охранителните камери в района, за да се установи кой е оставил предметите в градската градина.

Комисар Тони Тодоров, заместник-началник на отдел "Охранителна полиция" СДВР: Камъните, които намерихме като сформирана сериозна купчина и скрити в храсти така дълбоко може да кажем, че са оставени с някаква цел. Някои лоши хора искат нещо да се случи довечера.

Протестиращите също бяха проверявани от полицията, за да се избегне внасянето на опасни предмети.

От СДВР заявиха, че са готови да реагират при всеки един опит за провокация.

Протестът днес ще продължи до 23:30 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари