Великобритания пуска нова монета от 1 паунд

0
Държавната хазна твърди, че новата монета ще е най-сигурната в света
Държавната хазна твърди, че новата монета ще е най-сигурната в света

Великобритания променя облика на монетата от 1 паунд от 28 март 2017 г.

Министерството на финансите си поставя за цел до средата на октомври да спре от обращение текущата версия на монетата. "Това е исторически момент, тъй като за първи път въведохме нова монета от 1 паунд през 1983 г.," каза Дейвид Гаук, главен секретар на Министерството на финансите.

Новата монета е с високотехнологични характеристики за сигурност, тъй като настоящата често е фалшифицирана. Около 3% от монетите от 1 паунд в обращение са фалшификати. Монетата ще има 12 ъгли, за разлика от кръглата форма на сегашната. Тя ще бъде произведена от 2 вида метал и ще има холограма за предотвратяване на фалшификации.

Новото лице на монетата е по дизайн на 15-годишния студент от Уолсоу Дейвид Пиърс, който печели конкурс с повече от 6000 участници, стартиран още през септември миналата година. Дизайнът на лицето на монетата включва четири растения и цветя, символизиращи всяка от нациите на Обединеното кралство: розата на Ланкастър за Англия, праз лук за Уелс, шотландският магарешки бодил и, разбира се, детелината на Северна Ирландия. Четирите растения  са позиционирани едно до друго, излизащи от короната, символизираща монархията. На гърба на монетата ще стои новия портрет на кралица Елизабет II. Това е едва петият неин официален профил, фигуриращ върху Британските монети.

Държавната хазна твърди, че новата монета ще е най-сигурната в света, благодарение именно на 12-те ъгли и двуцветния дизайн.

Някои фирми не са доволни от промяната, тъй като новата монета е с различна форма и тегло, което означава, че няма да се побере в повечето вендинг автомати и колички за пазаруване. Вендинг Асоциацията оцени, че това ще струва на индустрията 39 млн. долара за да се променят 500 хил. машини, които да могат да приемат новите монети. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари