Великобритания остава в ЕС

1
Великобритания ще продължи да бъде пълноправна страна-членка на Европейския съюз
Великобритания ще продължи да бъде пълноправна страна-членка на Европейския съюз

Великобритания ще продължи да бъде пълноправна страна-членка на Европейския съюз.

Това сочат предварителните данни от провелия си днес в Обединеното кралство референдум. 52% британци са гласували да останат в ЕС, предаде BIG5.

Това е едва третият национален референдум в британската история. Исторически референдум - с рекорден блой гласоподаватели. 46,5 милиона граждани решават съдбата на страната си и на Европа.

Изключително малка е разликата между гласовете за напускане и гласовете за оставане в Съюза, показват предварителните данни. 52% са гласовете за оставане в Съюза срещу 48%, които подкрепят Brexit.

Публикуването на екзитполове преди края на гласуването е забранено, което значи, че резултатът ще е известен утре сутринта.

Борсови играчи са поръчали екзитполове и поради тази причина в момента всички със затаен дъх следят курса на британската лира, която се покачва.

Brexit ще засегне и близо 2 милиона британци, живеещи и работещи в Евросъюза. Британските чиновници в европейските институции ще продължат да идват на работа по време на процеса на напускане, но няма да присъстват на заседанията, на които се взимат решенията. Двегодишният период на преговори по напускането може да се удължи, ако договореното не е по вкуса на всички останали 27 страни-членки.

Европейските институции ще останат отворени цяла нощ, а утре сутринта при какъвто и да е резултат ще се съберат лидерите на Европейския парламент, на Комисията и на Съвета. На тази среща ще се обсъждат следващите стъпки след като  Лондон официално уведоми за резултатите от референдума.

В случай, че британците са решили да напуснат Съюза, още в събота извънредно ще се съберат и останалите държави от Общността.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари