Вече и пистолетите стават ''смарт''

0
Пистолет се свързва със смартфон, оръжието разпознава биометрични данни, което предпазва от нежелани изстрели
Пистолет се свързва със смартфон, оръжието разпознава биометрични данни, което предпазва от нежелани изстрели

Пистолет се свързва със смартфон, оръжието разпознава биометрични данни, информацията се контролира дистанционно от специални центрове - това са новите технологии в производството на оръжие, които предпазват от нежелани изстрели, пише вестник "Труд".

Множество престрелки се извършват с оръжие, отнето от собственика му, затова производителите залагат на ново поколение огнестрелни оръжия, които да разпознават собствениците си. В критична ситуация обаче, точно новите технологии биха могли да са причина оръжието да не проработи. Пистолетите, разпознаващи пръстови отпечатъци, могат да блокират в най-критичния момент, а оръжия с радио връзка налагат неудобството да се носи гривна, която не винаги може да е у собственика.

Появи се пистолетът Beretta PX4 Storm-i, калибър 9х19mm, който работи с мобилно приложение, което се стартира от смартфона на собственика. Апликацията е свързана със специален център, към който в реално време се предава чрез защитена връзка информация за статута на пистолета, така че в извънредна ситуация служителите на центъра, приел данните, незабавно да изпратят специален екип на мястото, или дистанционно да блокират оръжието, като откажат поддръжка.

Друг вариант е технологията за разпознаване на рефлексивно поведение, излязла в публичното пространство наскоро, но иначе отдавна разработена от Michael Recce, бивш инженер от Intel. Тя се базира на това, че извършваме повтарящи се действия по един и същи начин всеки път, независимо дали това е замахване със стик за голф, подписване, или стреляне с пистолет. Така пистолетът бива пригоден да разпознава движенията на собственика си и да не стреля при друг тип движения.

Успехът на това ново поколение оръжия би се състоял в предпазването на собственика на пистолета, ако той му бъде отнет, както и в намаляване броя на жертвите при масови стрелби.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари