Вече е реалност да живееш в "екокапсула"

0

Екокапсули, оборудвани със слънчеви панели и прибиращи се вятърни турбини - това е иноваторският проект на фирмата от Братислава Nice Architects, пише сайта Architecture and Design. Те позволяват на обитателите си да живеят в нея без проблем до една година, а дизайнът на 'шушулката' е разработен така, че да улавя дъждовна вода. 

Капсулката има кухненски бокс с течаща вода, тоалетната и горещ душ. Проектантите допълват, че тя може да бъде използвана за широк спектър от приложения, от изследователска станция или туристическа хижа до жилище в случай на катастрофа или като звено за хуманитарна дeйност. 

Вътрешната жилищна площ е 8 кв м и дава възможност на двама човека спокойно да се настанят двама. Клиенти ще могат да закупят подобни екокапсули чрез предварителна заявка в края на 2015 г., а доставката ще бъде извършена през първата половина на 2016 г. 

"Най-голямото предизвикателство е да се интегрират всички различни технологии в малкото тяло на шушулката и все още да има място за хората," са коментирали проектантите от Nice Architects пред Architecture and Design.

Тези шушулки може да бъдат разположени навсякъде в случай на извънредна ситуация.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари