Вдигат заплатите в армията

0
Служебният министър на отбраната съобщи, че възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет
Служебният министър на отбраната съобщи, че възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет Снимка: Никол Николова / БТА

Депутатите се обединиха около увеличението на възнагражденията на военните

Народни представители от всички парламентарни групи внесоха предложение за увеличение на възнагражденията в Българската армия с около 30%. Така заплатите на военнослужещите ще се изравняват със средната работна заплата за страната.

"Това го правим, защото липсата на адекватни възнаграждения е една от основните причини за напускане на армията. Ако искаме да имаме съвременна армия, не трябва да инвестираме само във въоръжение, но и в хората. Искам да благодаря на абсолютно всички парламентарни групи. Надявам се преди 6 май законодателните промени да се приети и да влязат в сила", заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на комисията по отбрана Христо Гаджев, предаде БГНЕС.

Нашият парламент показа необходимото разбиране, заяви от своя страна служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Едно такова решение ще даде мотивация на военнослужещите и ще покаже, че държавата се грижи за тях. Това решение ще доведе до отлив на рапортите за напускане и ще повиши интереса към военната служба", продължи Запрянов. Той отчете, че най-голямо недокомплектоване в армията има в Сухопътни войски.

"Запасът ни застарява и трябва да решим този проблем. Ще мислим за неговото освежаване и подмладяване. Трябва да повишим интереса към военната служба. Може би ще успеем да освежим резерва си и с доброволчество", коментира още Запрянов. Той съобщи, че възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет.

Предвижда се новите възнаграждения да влязат в сила от 1 януари 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Вдигат заплатите защото....
    Ще пращат оня педераст Тагарев и копелето му в Украйна, да бият лошия Путин?
  • 4
    1
    русенец
    Че имаме ли армия? Значи изравняваме заплатите на военнолежащите със средните заплати в страната, а на генералите - с тези, на най-високо платените хрантутници в държавата. Защо?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари