Вдигат пенсии на бивши полицаи и военни с ново изчисление

0
Съкращават с 1 година възможността за пенсиониране с трите “златни години”
Съкращават с 1 година възможността за пенсиониране с трите “златни години” Снимка: Dunavmost

Съкращават с 1 година възможността за пенсиониране с трите “златни години”

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване за изчислението на намалението на първата пенсия за хората, които ще получават и втора от частните фондове, пише 24 часа.

Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ, въпреки че бизнесът настояваше да не е повече от 6 - 7%. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат.

Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г. Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния институт.

От 1 януари до 30 юни догодина към НОИ ще може да се прехвърлят и изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г. Този прозорец ще важи за около 200 хил. жени с право на втора пенсия, които ще започнат да я получават в периода 2021 - 2024 г. За тях се очаква две пенсии да са по-малко от една.

Държавата предлага и сложна схема за прехвърляне на парите за втора пенсия към НОИ за останалите над 3 млн. осигурени в частните фондове. Сега това право е до 5 години преди пенсионирането. От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. тази възможност ще става не по-късно от 1 година преди навършването на възрастта за пенсия.

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г. От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът става не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Година по-малко обаче ще важи правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. Вместо до началото на 2023 г., тази опция да е възможна до 1 януари 2022 г., залагат управляващите. След тази дата пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които старата формула с 3-те “златни години” е по-изгодна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари