Вдигат минимална пенсия с 39 лева

1
През 2021 година пенсиите щели да доближат 300-те лева
През 2021 година пенсиите щели да доближат 300-те лева

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 200 лева от 1 юли 2017 г.

За това са се разбрали на преговорите за коалиция днес ГЕРБ и Обединените патриоти. В момента минималната пенсия е 161 лева.

Веднага след встъпването на правителството в длъжност започва ударно преразглеждане на инвалидните пенсии. За огромната част от тях има съмнение, че се получават от фалшиви инвалиди.

В момента около 1,7 милиарда лева годишно отиват за инвалидни пенсии. В зависимост пари ще бъдат спестени от фалшиви инвалидни пенсии, в следващите 6-8 месеца ще бъде извършена поетапна индексация на всички останали пенсии, извън редовната годишна индексация, разказа пред OFFNews източник от ГЕРБ, пожелал анонимност.

От 1 януари 2018 г. всички пенсии ще бъдат индексирани отново по швейцарското правило - 50% ръста на инфлацията и 50% ръста на средния осигурителен доход. Това се равнява на няколко процента, но вече ще е върху значително по-висока база. Така в края на евентуален четиригодишен мандат минималните пенсии ще доближат 300-те лева, за които настояваха патриотите.

Утре предстоят преговорите за коалиционното споразумение в сектор сигурност и отбрана.

За разпределение на министерства и за конкретни министри още не е говорено. ГЕРБ са споменали, че са склонни да дадат 4 министерства на Патриотите, но те са отклонили разговора с мотив, че първо искат да се разберат по политиките и чак след като е сигурно, че там няма разминавания, да почнат пазарлъка за министерства.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари