Възобновиха издирването на 13-годишния Мехмед в река Дунав

1
Претърсването е било временно спряно по технически причини
Претърсването е било временно спряно по технически причини Снимка: БГНЕС

Претърсването на Дунав продължава, заяви комисар Димитър Чорбаджиев, шеф на РДГП - Русе.

"Ще бъде преустановено тогава, когато има резултат", допълни той, цитиран от 24 часа. Да, временно бяхме спрели по технически причини, но днес продължаваме. Гранична полиция издирва тялото на 13-годишния Мехмед Сали от Тервел, както по течението на реката, така и по брега, тъй като е възможно да бъде оплетено в мрежи или в бурна растителност и коренища.

По думи на близки до семейството то било в града от седмица. Всеки ден ходели на градския басейн, но явно адреналинът не е бил достатъчен, щом решава да поплува и в речни води и да пренебрегне забраната наложена от Общината.

Още през март кметът издава заповед, с която се обявява, че плуването в Дунав е забранено. Табели има разположени из целия парк, по брега на реката. Има и камери за видеонаблюдение, коментира зам.-кметът Тихомир Борачев, но за съжаление, те не са обърнати към водата.

Факт е, че по силистренският бряг няма място, регламентирано за плаж и къпане в Дунав, допълни той, но това не оправдава постъпката на децата.

Рибари отдават смелостта им на характерният за възрастта темперамент. Всички сме минали през пубертета, коментират те. Но и всички знаем от деца, че това място познато на силистренци, като "Анафора" е изключително опасно. Обратно течение и силни водовъртежи има точно в този участък на реката.

Днес отново сме напомнили на румънските гранични власти за случая и очакваме тяхното съдействие, съобщи комисар Чорбаджиев.

В такива случаи практиката показва, че ако до ден-два тялото не бъде намерено, то в рамките на около 4-5 дни изплува на румънския бряг надолу по течението.

Показва и друго, че не минава и година без Дунав да вземе жертва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари