Възможно ли е да има само по един учебник по даден предмет?

1
Президентът Румен Радев призова за единно съдържание на учебниците по Български език и литература, История и География
Президентът Румен Радев призова за единно съдържание на учебниците по Български език и литература, История и География

Президентът Румен Радев призова за единно съдържание на учебниците по Български език и литература, История и География

"Винаги сме казвали, че трябва да има не повече от два варианта за учебници. "Поддържаме американския модел, защото трябва да има безброй учебни помагала и учебник, който да покрива минимума от познания. Електронни учебници също са необходими, дигитализацията навлиза". Това каза Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители, в ефира на NOVA.

По думите ѝ учебните помагала са много по-важни от самия учебник. "Ако има по 9 варианта на една учебна дисциплина, как един учител ще прочете за две седмици всичко. Учебните програми трябва да претърпят коренна промяна. Работни групи правят точно това и в момента", обясни тя.

Историкът Емил Джасим е категоричен, че не преподава учебника, а учителя. "Това, което казва Радев, е четвъртита глупост. Има учебна програма, одобрена от МОН. Всички се съобразяват с нея, но предлагат различни подходи на представяне на материала. Проблемът е в учебните програми - те са правени от хора в МОН, които отдавна са скъсали връзка с класната стая. Никой не търси качество от тяхна страна. Всяко нещо, което може да ползва един учител, може да бъде на практика учебник", смята той.

Според него онлайн обучението и платформите са положителен ефект от пандемията. "Как един учебник може да пробие на големия пазар, ако има три големи издателства, които имат финансовата възможност за обиколки из училища, пакети и комисионни за учителите. Това е форма на корупция, която не е наказуема. Ако се избере само един учебник, как ще се избере кой да го напиша? Това са максимум осем души, които да предложат съдържание. Кой ще го печата и разпространява?", попита реторично Джасим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Име
    Джасим трябва да се изкаже за учебниците в България. Спор няма.
  • 12
    1
    плюс-минус
    По време на моето соц детство имаше само по един учебник по даден предмет и всички ние, учениците, знаехме аритметиката, правописа и граматиката без грешки и четяхме много книги. Сега: по няколко учебника на предмет, интернет, разни джаджи, терлефончета и разни други. И децата са полуграмотни и не четат. Уви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари