Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО

0
В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна
В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна

В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна

Войната в Украйна може да прерасне във война в Европа между Русия и НАТО, заяви началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили Карел Река, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това "не е немислимо", каза Река, като предупреди също, че професионалната армия на страната му не е подготвена за такъв изход. Той добави, че някои основни неща в чешката армия не са в ред. Трябва да се наваксат пропуски във всички области - от огневата мощ на войските до мобилността на артилерията и въпросите за логистиката и командните структури. В случай на непосредствена заплаха от война, мобилизацията щеше да бъде неизбежна, подчерта 48-годишният военен.

Заедно с него чешката министърка на отбраната Яна Чернохова обвини предходните правителства през последните 30 години, че са "проспали" въпроса за подготвеността на страната в областта на отбраната. "Нуждаем се от армия, подходяща за 21-ви век", заяви тя в реч пред командния състав.

Министърката изтъкна като нещо положително обмена на военна техника с Германия и Украйна, в рамките на който Чехия ще получи 14 танка "Леопард 2А4" и една бронирана евакуационна машина. Планира се в дългосрочен план закупуването на танкове от последно поколение. "Това може да бъде например най-новата версия на "Леопард 2А7"", каза министърката.

Чехия е член на НАТО от 1999 г. След премахването на задължителната военна служба през 2004 г. страната разполага с професионална армия, която в момента наброява около 27 000 войници.

Чехия е една от основните поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу нахлуващите руски сили, като е предоставила на Киев военна помощ в размер на 200 млн. евро. от началото на войната на 24 февруари миналата година досега.

Отбранителни компании са доставили още стоки на стойност над 2 млрд. евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    до 6
    аде ванка пали танка и на източния фронт, не плямпай само!
  • -9
    6
    Ванка с танка
    олигофрен си ти ,щял да праща имейли,пращай ако щеш и димни сигнали ...На кой имейл ще пишеш ....тъпанар .
  • 9
    5
    Шибани евро-?ейци
    Евро-?ейските пед?ли-военолюбци трябва да бъдат спряни! Борел - пращайте оръжия в украйна, че ще свърши войната... Ей евро-?ейци шибани, ако се опитате да ни вкарате във война, която не е наша и ако се опитате да ни използвате за пушечно месо - ще пратим множество имейли с молба за помощ директно до руския президент Путин, да дойде да ни спаси! Шибани евро-?ейски военолюбци няма да ни използвате във вашите мръсни игрички!
  • 13
    4
    Отегчен
    Този е наговорил маса глупости. Всеки опит за мобилизация означава единствено и само гражданска война. Последната ми повиквателна за там някаква справка при военните завърши в кошчето за боклук. Какво, ще ми пратите военни насила да ме мобилизират ли? Сериозно ли? Ще мине при един, двама ... десет. И после ще се приключи с военните ни, тук, на територията ни. Защото те, мобилизираните имат роднини, приятели, други заплашени от мобилизация и т.н.
  • 7
    3
    Далаверата
    върви с пълна сила. Милиарди се хвърлят за оръжия които на никой не му трябват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари