Възкръсна Христос и животът се възцари

0
Пожелавам на всички мир и светлина в душите и сърцата, благодат и познаване на Господа"
Пожелавам на всички мир и светлина в душите и сърцата, благодат и познаване на Господа" Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит оглави пасхалната вечерня за Второто Възкресение Христово в митрополитската катедрала "Св. Неделя".

На празничната пасхална вечерня за Второ Възкресение (нарича се второ, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст за възкресението на Христос – бел. ред.) евангелието се повтаря на различни езици, за да може словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи. С Второ Възкресение започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

В синодалния поздрав до миряните главният секретар на Светия синод на БПЦ и Мелнишки епископ Герасим каза:

"Възкръсна Христос и вече няма смърт. Възкръсна Христос и животът се възцари. Възкръсна Христос и цялото творение се радва.

Пожелавам на всички мир и светлина в душите и сърцата, благодат и познаване на Господа".

На Великден хиляди вярващи се събраха на площад "Свети Александър Невски".

В празничното богослужение Негово светейшество Българският патриарх Неофит заяви: "От този непресъхващ божествен извор черпим ние днес и прославяме подателя на живота, който тридневен възкръсна от мъртвите, посрами цялата сила на злото и ни посочи пътя на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очакват радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат. Благодатта и мирът на възкръсналия от мъртвите Господ и Спасител наш Иисус Христос, да бъдат с всички нас. Христос Воскресе!". Миряните посрещнаха радостната вест за Христовото Възкресение със свещ в ръка: "Великият ден символизира обединението на цялото християнство". "И се надявам за всички хора празникът да донесе много здраве, много мир по целия свят и много любов и всички хора да са заедно и да се разбират".

Стотици посрещнаха Възкресение в катедралата "Свети Апостоли" във Враца.

Хората в храма споделиха надеждите си: "За духовно пречистване и осмисляне на житейския път". "Ден, в който се събираме, за да си кажем хубави думи, да си пожелаем здраве и да благодарим на Бог". След края на богослужението Врачанският митрополит Григорий подари на всеки от присъстващите икона на Възкресение и червено яйце и поздрави с думите: "Пожелавам на всички възкръсналият от мъртвите наш Господ и Спасител Исус Христос да изпълни с пасхална радост вашите сърца и да ви дарува с всяко благоденствие".

Празнично Богослужение за Второ Възкресение се състоя във всички православни храмове в област Видин.

В църквата "Свети Николай" в град Видин бе отслужено вечерно последование от отец Самуил и отец Емил. Това богослужение се нарича Второ Възкресение, тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, възвестяващ за Възкръсналия Христос. Според църковната традиция на Второ Възкресение Евангелието се чете на различни езици. За видинчани Възкресение Христово е най-светлият празник. "Най-големият празник, ликуване… за нас е важен празник и идваме да се успокоим и с Божа помощ да се оправи всичко. За мен е тържествен ден, имен ден имам днес, приемаме гости днес, защото денят е велик. Христос Воскресе и радост донесе, дано да може всеки да я почувства, защото има различни хора, но повечето се радват. За нас е семеен празник, изпълнен с любов и щастие. Събираме се, защото всички сме разпръснати...". Тази традиция свидетелства за единството на православните християни и за универсалността на Христовото благовестие за цялото човечество.

123 църкви и манастири в област Велико Търново посрещнаха Благодатния огън.

Стотици великотърновци се събират за пасхалното богослужение в църквата "Възкресение Христово" в руския парк, където празничната служба ще води великотърновският митрополит Григорий. "Всеки ден Господ ни дава чудеса, но ние трябва да отвърнем с вяра и дела", обърна се към миряните великотърновския митрополит Григорий: "Христос воскресе с вяра, наистина воскресе! Всичко ще бъде, както трябва, ако ние имаме тази вяра и упование Бога". Кметът на Велико Търново Даниел Панов: "Нека божието възкресение на всеки един ни даде помисли, когато влизаме в православните храмове, да се замисляме дали сме достатъчно добри".

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави всички с празника.

Стотици варненци и гости на града дойдоха на Великден в катедралния храм "Успение Богородично" и на площада пред катедралата. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави всички с празника и раздаде от благодатния огън на насъбралото се множество. 16-годишната Дария Великова е дъщеря на отец Георги Великов, един от двамата свещеници донесли Благодатния огън във Варна: "Чувствам се невероятно в храма на Възкресение Христово. Чувството наистина е неописуемо. При нас посрещането на празника започва първо с получаването на Благодатния огън от Йерусалим и когато приемеш този огън, и когато го държиш в ръцете си и свещичката виждаш как гори, просто наистина осъзнаваш, че на света има неща, които, първо, не можеш да си обясниш, и второ, трябва да повярваш, за да ги обясниш".

Плевенският митрополит Игнатий ще служи в храма "Свети Николай Чудотворец".

Храмът е с най-дълга история в града, осветен е преди 185 години. Сградата е вкопана в земята. Това стана причина и за наводнението след падналия снощи проливен дъжд. Три часа продължи отводняването, в акцията се включиха и доброволци. Началото на службата ще е от 17.00 часа с четене на Евангелието на чужди езици. Владиката традиционно служи на Великден в тази Света обител, която е ценен възрожденски паметник на културата с национално значение. Сградата е вкопана в земята на място, което винаги е считано от хората за свято. Преди този храм през 8 век е имало параклис, построен с дарения на търговци от Дубровник. Днешната църква е осветена през 1834 г. и в нея са намирали убежище много светли личности, сред които историците сочат имената на Софроний Врачански и на Васил Левски. В нея е отслужен първият молебен по случай Освобождението на Плевен в присъствието на руския император Александър Втори. Гостували са и други монарси, държавни глави, прочути личности от България и света. За акустиката в стените са вградени 462 глинени гърнета, подарени от плевенски грънчар, иконостасът е създаден от майстор Петър от Тревненската школа, а иконите представят Самоковската школа, нарисувани от Димитър зограф, брат на прочутия Захари Зограф. Камбаната е дар от търговец от Финландия. Църквата притежава уникална колекция от стари икони и е ценено място за културен и поклоннически туризъм.

Митрополит Гавриил възвести Възкресение в Ловеч.

В катедралата "Св. Св. Кирил и Методий" митрополит Гавриил благослови стотиците вярващи: "Честитя ви този велик християнски, всечовешки празник. Нека Господ, Възкръсналият от мъртвите, да благослови нашата родина, нашия град, нашата епархия. Да дарува на всички здраве, радост, мир, дълголетие и спасение". Стотици вярващи посрещнаха Христовото Възкресение, помолиха се за здраве, а от Благодатния огън отнесоха в домовете си: "Огънят е символ и доказателство, че има Господ". "Надявам се в сърцето си да го занеса в къщи". "Дано станем и по-добри един към друг". По инициатива на кмета на община Ловеч Корнелия Маринова пред катедралата в центъра на града на днешния светъл християнски празник Великден на жителите на града бяха раздадени 400 козунаци и 400 изписани великденски яйца. Част от тях са предоставени на хора с увреждания по домовете им.

В Русе църковните камбани възвестиха Възкресението.

Тази нощ дъждът пощади русенци и точно в часа на Възкресението небето утихна, за да чуят всички най-силните думи, символ на християнството. Днес от ранно утро градският площад започна да се пълни с хора, които спазват традицията да се преборят с писани яйца за радост на децата и да се извият кръшни хора, водени от петте фолклорни състава на Русе.

В Сливен стотици миряни посрещнаха Възкресение в православните храмове.

Празнична литургия бе отслужена в митрополитския храм "Св. Димитър". Днес хората отново изпълниха храма, за да запалят свещ и отправят молитви за здраве и благоденствие. В празничното си обръщение към вярващите Сливенският митрополит Йоаникий призова за смирение и морал в човешките отношения: "И от цялата си душа да възхваляват този велик най-божествен празник. Амин! Христос воскресе! Воистина воскресе". Дошлите да се помолят в храма коментираха, че вярата трябва да бъде съхранявана като знак на доброто във всеки един. "Вярвам, че има една сила, която контролира все пак живота. Желая всичко добро на всичкия народ". "Човек трябва да съхрани винаги в себе си вярата. Вярата в Исус, Господ, в знак на добро, на положително, на позитивно и да загърбим злото". По обед пред централния храм "Св. Димитър" църковното настоятелство по традиция организира благотворителен обяд за 200 души.

Стотици посрещнаха благата вест за Възкресението в Банско.

Празничната литургия беше отслужена в храма "Света Троица", след което множеството се отправи към площада пред паметника на Свети Паисий Хилендарски, за да чуе от свещениците думите: "Воскресение Твое Христе Спасе. Ангели поют на небесе". "Чудно е за всички нас, че тази пасхална радост по свръхестествен начин се пренася върху всички, които присъстват на това богослужение. Трябва да бъдем благодарни на Бог за всичките благодеяния и за всичките чудеса, които изпраща на нас, християните". Как миряните приеха Благодатния огън, възвестил Възкресението: "Успокоението, вътрешният мир, смирението". "Благословени от Бога, ние се радваме за това чудо, което продължава". "С думите "Христос Воскресе" изричаме всъщност "Вечен живот". Много гости от Гърция, Македония, Сърбия и Русия посрещнаха Възкресение Христово в Банско.

Текстове от евангелието бяха прочетени на седем езика в Кърджали.

Така беше спазена традицията части от Новия завет да бъдат представяни по различен начин. Отец Петър от централния грам "Свети Георги" прочете текстове на сръбски, гръцки, турски, старобългарски, английски. Великден в Кърджали се отбелязва с детски празник пред трите големи църкви в града. Има много забавления, песни и танци. Раздават се яйца и козунаци. Над 3000 яйца бяха боядисани за празника и раздадени на социални и детски домове. Половината от тях са дело на децата от Неделното училище към храма "Свети Йона Предтеча". В двора на манастирския комплекс 40 дни след Великден ще остане да свети 5-метрово яйце.

В Момчилград беше отслужен водосвет.

Много хора използваха слънчевото и топло време, за да се включат в празничните прояви. Хит през тази година е местните църкви да организират пищни зари. Така точно в полунощ снощи проехтяха мощни залпове от поне от два от храмовете в Кърджали, които се чуха над целия град. Със зарята църквите възвестиха настъпването на Великден.

Стотици миряни, сред които и много чужденци, посетиха Рилския манастир за Великден.

Снощната служба за Възкресение Христово е продължила до 4 часа сутринта в манастирския храм. Гърци, японци, китайци дойдоха в Рилския манастир на първия ден на Великден. Някои от богомолците са от Велики четвъртък, а службата за Възкресението Христово продължи в манастирския храм до 4 часа тази сутрин. Игуменът Адрианополския епископ Евлогий и монасите ще отслужат Вечерня в 17 ч. Посетители, цели семейства и на групи влязоха в храма да запалят свещ, мнозина от богомолците оставиха боядисани яйца на специалния поднос при свещниците. От Велика събота, както и днес, пристигат доста от съседна Гърция – 7 автобуса наведнъж, казаха охранители от фирмата, която следи за вътрешния ред в светата обител. Някои се записаха за молитва за здраве, която монасите извършват на службите си. Въведена е и тарифа – 2 лева за до 12 предварително записани имена.

Десетки млади хора се включиха в празничната великденска инициатива в Търговище "Шарено яйце на шарено хоро".

Пожелания отправиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. "Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на много добри дела. Пожелавам на всички щастливи моменти с близките хора. Светли празници", пожела Борисов. Президентът Румен Радев отправи призив за повече вяра в собствените сили и любов към ближния. "Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия", пожела държавният глава.

В Брюксел ще се извие голямо хоро по повод Великденските празници

Следобед на Гранд плас в Брюксел ще се извие голямо хоро по повод Великденските празници. Хорото ще поведат ансамбли и певци от Каварна и Котел, ще се включат танцови състави от Брюксел и Гент, както и артисти от целия балкански регион. Традицията беше поставена преди 7 години от бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари