Въздухът в Русе е замърсен, колкото на Орлов мост

0
Въздухът в Русе е замърсен, колкото на Орлов мост
Снимка: в. "Утро"

Доц. д-р Петър Русев твърди, че в Русе са регистрирани превишавания при фините прахови частици и бензена.

Петър Русев е преподавател в катедра "Топлотехника, хидравлика и екология" в Русенския университет. В продължение на две години е правил анализи на екологичните показатели в Русе по европейски проект и е запознат с всички детайли на данните, получавани от измервателните станции.

В интервю пред вестник "Утро" той коментира несъгласието си по отношение наградата "Зелен град", която Русе получи в края на миналата година. Ето и неговият коментар:

"Всъщност парадоксалното в случая е, че наградата на Русе бе връчена от главния секретар на Министерството на околната среда и водите Росен Асенов. Би трябвало точно той да е напълно наясно със състоянието на въздуха в "Зеления град". В тази класация на второ място след Кюстендил е Русе за показател "Чистота на въздуха", като се отбелязва, че няма превишаване на дневните и месечните норми на контролираните замърсители. Щеше да бъде чудесно, ако русенци наистина дишаха чист въздух".

На въпроса как може да се "изчисти" града, доц. Русев отговаря, че това би могло да стане чрез газифицирането на Русе и намаляване ползването на твърдо гориво - въглища и дърва. Важен фактор за чистия въздух в града е също  редовното почистване на пътната мрежа и миенето на улици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари