Във връзка със зачестилите нарушения: Как се управляват електрически тротинетки?

1
Правилата са регламентирани в Закона за движение по пътищата и са в сила от 7 юли 2020 г.
Правилата са регламентирани в Закона за движение по пътищата и са в сила от 7 юли 2020 г.

Правилата са регламентирани в Закона за движение по пътищата и са в сила от 7 юли 2020 г.

Пътни полицаи от ОДМВР-Силистра са засекли вчера 32-годишен да управлява електрическа тротинетка по пътя между село Айдемир и областния град. Тъй като се движел по път с максимално разрешена скорост над 50 км/ч, той бил спрян за проверка. Пробата с техническо средство отчела, че е под въздействие на амфетамин и канабис, след което му била наложена санкция по Закона за движение по пътищата, съобщиха от полицейското управление в крайдунавския град. 

Макар и в случая да не се е стигнало до пътен инцидент, от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра припомнят, че управлението на индивидуални електрически превозни средства следва да се извършва по определени правила. Те са регламентирани в Закона за движение по пътищата и са в сила от 7 юли 2020 г.

Тротинетките могат да се управляват свободно на обособени велоалеи. При липса на велоалея се ползват възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Забранено е движението им по пътища и улици, където максимално позволената скорост е над 50 км/ч.

Тротинетки не могат да се управляват в зони, забранени за влизане на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно само на превозни средства от редовните линии. Максимално допустимата скорост, която водачът може да развие, е 25 км/ч.

Забранено е превозването на други лица, както и управлението без кормилото да се държи с ръце.

При движение в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост следва да се ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото. Въведено е също задължение индивидуалното електрическо превозно средство да се управлява с включени светлини. Ползването на каска е задължително за лица под 18 г.

Минималната възраст на водача на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години – по велоалеи и пътища/улици с максимална скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи са необходими минимум навършени 14 години.

Успоредното движение до друго индивидуално електрическо превозно средство или до двуколесно пътно превозно средство е забранено, както и ползването на мобилен телефон по време на управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Рени
    Полията ако си вършеше работата колко много пари щяха да влязат в хазната! Никой не спазва тези правила, защото не ги знаят. Родителите купуват на децата си в знак на благодарност, че са преминали в по-горен клас с 3, и те се возят по двама без да се съобразяват с участниците в движението. Хайде, размърдайте се малко и приберете пачките по улицата.
  • 15
    1
    daskal
    Е то според тези правила излиза, че поне 80% от тротинеткаджиите са нарушители. А в централната пешеходна зона на Русе /Александровска до Альоша/ е направо опасно за пешеходците заради наплива от колелета и тротинетки. Какво чака Общината? Да пребият някого?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари