Васил Каракостов: Българинът трябва да плаща двойна здравна вноска на сегашната

0
Васил Каракостов: Българинът трябва да плаща двойна здравна вноска на сегашната
Васил Каракостов: Българинът трябва да плаща двойна здравна вноска на сегашната Снимка: стоп кадър / Bulgaria on Air

Българското здравеопазването се владее от лобита, заяви началникът Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Къде е здравеопазването в предизборната кампания на партиите?

"Общи приказки и анализи на това какво се случва. Това е една област, която е икономическа. Тя създава продукт, който впоследствие е най-важен за една икономика и за държавата. В случая всички полемики на тази тема бяха свързани с това да се направи някакъв анализ", коментира началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" проф. Васил Каракостов в студиото на Bulgaria ON AIR.

Здравеопазването в България в момента се владее от лобита, категоричен е гостът. "Преди да дойда разглеждах молбата на един български гражданин, който иска да направи в Германия стандартна операция. Отговорът, за да дам към Касата, като експерт, е дали той да замине и Касата да му плати. Тази операция е 18 000 евро, като частта, т.нар. клинична пътека е 7 000 евро. 7 000 евро е и хонорарът на лекарския и сестринския персонал", даде пример проф. Каракостов.

Той заяви, че всички сме потърпевши от системата. "Защо примерно болшинството, около 60% от пациентите в нашата клиника, идват от райони като Търново, Търговище, Шумен, Сливен? Специалистите и от другите болници са оценени от Касата по един и същ начин", отбеляза медикът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

По думите му това са бизнес интереси и няма конкуренция. Гостът коментира и цените на медицинските изделия.

"Те се внасят чрез агенция, която е регулаторен орган и се регистрират като цени на производител, вносител. Тя има за цел да регулира цените. Няма как българският пазар да командва производителя", допълни проф. Каракостов.

Според него здравната вноска трябва да е двойна на сегашната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    дидо
    A двойна малко е 5 на за кое обаче не се знае ,където отидеш пак си плащаш не коментираме точенето на касата почти на всеки му се е случвало да му се каже ами трябва да стоите 4 дни заради пътеката е може и да не сте там ама тъка да оформим документите ,да сте забелязали подобрение в услугите или в материални бази лекари добри а бюджета е увеличен с милиарди.
  • 7
    6
    Ф16
    Трябва да бъдеш обесен копеле,другите ще се скрият в дупките си
  • 12
    5
    русенец
    Хайде първо направете така, че да имаме здравеопазване, изгонете търговците от храма на медицината, пък тогава да помислим за вдигане да здравните вноски. Защото при сегашните шеф на русенска частна болница получава по 90 000 на месец, а болницата му не се слави с качество на обслужването.
  • 9
    4
    джони уокър
    Добре, обаче влезе ли човек за лечение, да не сте поискали и стотинка.
  • 12
    3
    Макс
    Като ми стане заплатата европейска,тогава ми вдигайте вноските...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари