Васил Божков: Готов съм да излъча кабинет

2
Не може да продължава това, което се случва в България. Репресии, терор, липса на свобода... населението гладува. Държавата е в пълна разруха
Не може да продължава това, което се случва в България. Репресии, терор, липса на свобода... населението гладува. Държавата е в пълна разруха

Не може да продължава това, което се случва в България. Репресии, терор, липса на свобода... населението гладува. Държавата е в пълна разруха

За следващите парламентарни избори, надявам се, да се върна. Все пак да не забравяме, че все още управлява хунтата. Връщането ми не ми гарантира никаква съдебна справедливост. Това заяви Васил Божков в интервю за вестник Труд.

- Здравейте, г-н Божков. Видяхте ли броя на “Труд” от 6 април , в който на първа страница е вашата снимка?

- Видях снимката, но не можах да прочета какво пише под нея.

- Пише “Реваншът”. Време ли е за реванш?

- Ние не гоним реванш, няма място за реванш.

- Зависи какво се влага в понятието. Питам в широкия смисъл - време за истинска политика, време за истински неща.

- Ако това разбирате, да, време е за реванш. Време е за истинска политика, за свобода и т. н. Това не е моят реванш.

- Кое ви накара да поискате да се включите в политиката?

- Аз вече съм в политиката. За съжаление.

- Защо за съжаление?

- Защото никога не съм искал да ставам политик, но ситуацията е такава. Това не може да продължава повече така.

- Кое не може да продължава повече така?

- Това, което се случва в България. Репресии, терор, липса на свобода... населението гладува. Държавата е в пълна разруха. Няма сектор, който да е добре. Ако някой поиска да направи нещо, трябва да влезе в политиката. Няма друг начин.

- Доскоро се твърдеше, че едрият бизнес има депутати, сега едрият бизнес иска да стане депутат. Това не е ли малко странно?

- Аз не искам да ставам депутат, но просто, без да се влезе в парламента, без да се направят правилни закони, няма как да се променят нещата. Навремето какво беше? Идват бухалки, можеш да намериш и ти бухалка и да се защитиш. Сега кой може да се защити от бухалките на държавата? Ние нямаме прокуратура, нямаме НАП, нямаме изпълнителна власт, нямаме полиция. Всички тези бухалки трябва да се премахнат и да служат на народа, а не да плашат хората с тях.

- В България и политиците и хората бяха изненадани от резултата на “Българско лято”, което не се яви с името си. Вие изненадан ли сте от изборния резултат?

- Изненадан съм. Аз очаквах поне три пъти повече. Това ми беше минимумът, но пълното медийно затъмнение, кражбата на гласове, непоказването ни в проучванията доведе до този резултат. Иначе нашият резултат реално е много по-голям.

- Имате ли прогноза как ще се развият събитията след вота - има един много фрагментиран парламент, в който сякаш по никакъв начин не може да се създаде мнозинство.

- Моята прогноза е като вашата. Ако имате идеология, ако имате политици, не би трябвало да имаме проблем. Ако решат да направят нещо безпринципно, прикривайки се зад името на България, тогава може и да създадат някакво правителство. Както Бойко им каза, а сега специалистите, вие ме подкрепете. После каза: Давам на Слави 10-20 депутати. Той какво ги раздава все едно са му собственост. Има си депутати, раздава ги. Това е смешно. Другото, което ми е смешно, като гледам този парламент и политическите сили, не мисля, че могат да направят кабинет. Така че би трябвало да има други избори.

- А няма ли опасност и следващите избори да възпроизведат същия резултат?

- Не бих казал, те са много различни. Първата стъпка е направена вече - Бойко не е в изпълнителната власт. Така че страхът ще е много по-малко, медиите ще бъдат може би по-свободни и резултатът ще е по-различен.

- Мислите ли, че при предсрочни избори ще можете да увеличите своя резултат?

- Мисля, че ще сме водеща политическа сила при следващи избори.

- Кое ви кара да мислите така?

- Хората харесват нашите идеи. Хората виждат в нас промяната. Единственият проблем е, че не можахме да стигнем до много хора. Ние се показвахме само през социалните мрежи.

- Това не е малко. Социалните мрежи са бъдещето на цялата комуникация.

- Все пак, сега говорим за настоящето.

- Може ли да ми кажете какво по-различно предлагате от останалите партии в четири-пет пункта?

- Първо, ние сме по-различни. Ние сме независими. Аз нямам зависимости. При мен всичко извадиха. Каквото можаха. Измислиха и го показаха. Не могат да ме купят. Имам и лични причини този модел да се прекрати. Ние ще променим системата. Това е най-важното и различното. Второ, ние сме се занимавали с бизнес. Няма хора, които са били в политиката. При нас никой не идва да краде. Като си управлявал един бизнес добре, може би ще управляваш добре и една държава. Ако не си правил нищо през живота си и първата ти работа е депутат, не съм сигурен, че ще се справиш много добре.

- А какви са опасенията ви, свързани с политиката?

- Той целият живот е политика, така че не бих казал, че е толкова ново. По-скоро политическите игри и машинации са нещо ново, но мисля, че не ми трябва много време да ги разбера.

- Колегите от спортния отдел искаха да ви попитам за няколко неща, извън политиката, в които също има много политика. В едно от предизборно видео обещахте светло бъдеще за “Левски”. Как ще се случи, какво имахте предвид?

- Аз казах, че като падне хунтата, “Левски” отново ще бъде велик клуб. Няма велик “Левски”, без велик ЦСКА. Не може да има български футбол без велики “Левски” и ЦСКА. Не може да има български футбол, без силни български отбори. Плюс това някой твърди, че “Левски” щял да бъде отборът на властта. Властта отдавна си има отбор - “Лудогорец”. Дава му помощи 60:40, строи му стадиони... “Левски” и ЦСКА са два гранда с милиони привърженици, които пак ще бъдат велики.

- Дълго време организирахте Спортист на годината, подпомагахте спорта, ще продължите ли да наливате пари в спорта?

- Това наливане на пари не ми звучи добре, но ще продължа да подпомагам спорта, да. Спортът, културата, изкуството. Мисията ми малко е изместена - да променим държавата. Това само по себе си подпомага и спорта, и културата, и изкуството.

- Кога ще се върнете в България?

- Не казвам. За следващите парламентарни избори, надявам се, да се върна. Все пак да не забравяме, че все още управлява хунтата. Връщането ми не ми гарантира никаква съдебна справедливост.

- Какво се оказа положението с европейската заповед за задържане? Можете ли свободно да пътувате из Европа, без притеснение, че някъде може да ви арестуват?

- Предполагам, че мога, но нямам такива планове.

- Т. е. до следващите избори ще сте в Дубай. Ще ви търсим в Дубай.

- Да. Щабът на “Българско лято” е в Дубай, а ръководството на партията е в София.

- На следващите избори ще можете ли да се явите като “Българско лято”?

- Естествено. На нас не ни стигна една седмица да се регистрираме. И това благодарение на прокуратурата.

- Не успяхме да разберем какви хора има във вашите листи, само от интернет се информирахме, че са предимно млади и образовани...

- Защо не успяхте да разберете? Защото ви беше забранено да питате?

- Кой би могъл да ни забрани?

- Аз да ви попитам един въпрос - защо не успяхте да разберете какви хора има в листите ни. Ние ги криехме, или на вас ви беше забранено да питате? Или тази партия не съществуваше за медията ви доскоро...

- Не съм забелязала подобно нещо. Публикациите са доказателство.

- Ние имахме пълно медийно ембарго. Между другото нашите хора не са спуснати от централата. Нашите хора са избрани по места, всички са млади, образовани, с по 2-3 образования, с езици, познаващи местните проблеми. Те могат да работят и за държавата, и за местата, откъдето са избрани.

- Да разбираме ли, че още в този момент бихте могли да изпълните указанията на Борисов - Излъчете кабинет? Имате ли готовност?

- Имаме, да.

- Може би при следващото раздаване ще се случи това.

- Пожелавате ли ми го?

- Да, пожелавам ви го.

- Много ви благодаря!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари