Вашингтон обяви нова военна помощ за Украйна

1
Украйна ще получат от САЩ ракети за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси и резервни части
Украйна ще получат от САЩ ракети за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси и резервни части Снимка: iStock / Getty images

Украйна ще получат от САЩ ракети за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси и резервни части

САЩ обявиха, че отпускат нов транш от военна помощ за Украйна в размер на 2,6 млрд. долара, включително ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и артилерийски боеприпаси, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

От общата сума САЩ ще доставят незабавно оръжия на стойност 500 милиона долара от своите запаси, а останалите 2,1 млрд. долара представляват поръчки за отбранителната промишленост, според изявление на Пентагона.

Освен ракетите за противовъздушна отбрана украинските сили ще получат допълнителни боеприпаси за произведените в САЩ високоточни мобилни ракетни пускови системи "Хаймарс" и артилерийски ракети, както и различни боеприпаси и резервни части, съобщи американското министерство на отбраната.

Поръчките за промишлеността са основно за противовъздушно оборудване и артилерия.

С новия транш общият размер на американската военна помощ за Украйна достига 35,1 млрд. долара от началото на руската офанзива на 24 февруари 2022 г. Новата помощ бе обявена в деня на историческото присъединяване на Финландия към НАТО след десетилетия на политика на неприсъединяване към военни съюзи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Беря
    Русия с какво стреля, с черешови топчета ли? Всички разбраха, че Украйна ще бъде смачкана, ама защо трябва да стигат до последният украинец, защо не жертват само един и войната ще свърши. Да вдигнат бърз паметник на Зеленски увиснал на въже, и това ще е спасението на цяла Украйна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари