ВАС: 140 км/ч е разрешената скорост по магистралите в България

0
Съдебното решение слага край на противоречието между правилника и Закона за движение по пътищата за ограничението на скоростта
Съдебното решение слага край на противоречието между правилника и Закона за движение по пътищата за ограничението на скоростта

Съдебното решение слага край на противоречието между правилника и Закона за движение по пътищата за ограничението на скоростта

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени разпоредба от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата, която предвижда 120 км/час максимална разрешена скорост за движение по магистрала, съобщиха от пресцентъра на съда.

През април 2022 г. тричленен състав на ВАС отмени разпоредбата, тъй като беше открито противоречие между текста от правилника и разпоредбите в закона, който се явява нормативен акт от по-висш ранг. Съгласно Закона за движение по пътищата разрешената максимална скорост на водачи категория „В“ по магистрала е до 140 км/час. Впоследствие обаче Министерският съвет обжалва решението пред касационен състав.

В случая е налице противоречие между оспорената разпоредба на Правилника и чл. 21, ал. 1 от Закона за движение по пътищата, При противоречие между два акта от различна степен се прилага този с по-висок ранг, т.е. прилага се законът. В случая обаче се налага изрична отмяна на незаконосъобразния текст, за да не съществуват в правния мир разпоредби, които противоречат на закон и поради това да нарушават правата на гражданите.

Върховните магистрати приемат, че с отмяната ще се осигури яснота и прозрачност по отношение изискванията към гражданите, както и по отношение правата и задълженията им във всеки един конкретен случай. Само по този начин ще бъдат спазени принципите на достъпност, публичност и прозрачност и предвидимост, посочват от пресцентъра на ВАС.

Министерството на вътрешните работи (МВР) публикува на 13 април миналата година за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Чрез промените МВР предложи тогава по-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Баба Яга
    В развитите държави ( защото са по прости) , скоростта по магистралите им е 130 км.в час ( и то перфектни магистрали) , а по нашите "ЛУННИ ПЕЙЗАЖИ" - 140 км. Просто съм без думи .
  • 6
    2
    ЯЛИЛПЛ
    То пък едни магистрали. Трябва по една табелка "опасно за живота" на влизане. Като пред трсфопост да слагат.
  • 11
    1
    СС
    "МАГИСТРАЛИ" хахаха Селски пътища по скоро
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари