“Върви народе възродени” прозвучава за първи път в Русе

11
Преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворение през 1892 г.
Преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворение през 1892 г.

Химнът на българската просвета и култура – “Върви народе възродени” е прозвучал първо в Русе.

Най-успешният и всенародно признат химн принадлежи на сина на Никола Михайловски – Стоян Михайловски.

На 15 май 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски написва възторженото стихотворениеХимн на Св. св. Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“.  Автентичното заглавие на стихотворението, публикувано по-късно в излизащото в Русе списание „Мисъл“, е „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи”.

Девет години по-късно, през 1901 г., на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май.

Той все не намира подходящ текст и постоянно отлага. На 9 май Пипков забелязва, че едно от момчетата съсредоточено чете стихотворение в неговия час, взема книжката му и се зачита. Преди да стигне половината от стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. Взема тебешира и започва да записва нотите върху дъската. За 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват. На училищния празник я запява цялото училище.

На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за пръв път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари