131 години от създаването на „Български всеучилищен химн“

0

Учители от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ поднесоха цветя пред Паметната плоча, която бележи великото дело на Стоян Михайловски

В празничния Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, учители от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ поднесоха цветя пред Паметната плоча, която бележи великото дело на Стоян Михайловски.

Преди 131 години, на 15 април 1892 г., Стоян Михайловски написва в Русе текста на Химна на българската просвета „Върви, народе възродени“. Това става в къщата на улица „Белчев“, където изтъкнатият наш писател и общественик живее със съпругата си – русенката Райна Георгиева Петрович. Тази къща днес не съществува, съборена е отдавна и на мястото й сега се издига четириетажен жилищен блок. На сградата е монтирана мраморна плоча, напомнящa за дома, в който е живял Стоян Михайловски.

За първи път авторът на текста на химна идва в града ни като Главен секретар на Министерството на правосъдието и по-късно става член на Русенския апелативен съд. През 1889 година е назначен за учител по френски език в Русенската мъжка гимназия.

Кратко слово за делото на Стоян Михайловски прочете Татяна Нахабедян – учител по български език и литература в гимназията. Цветята пред паметната плоча скромно ще отбележат това изключително за нас като българи събитие, достойно за Русе - град на свободния дух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    123
    Много важно да се снимате ! Нито ще влезе в парламента ,нито ще излезе от Дървото ! Преподавателка в подстрествена гимнази с болни амбиции !
  • 6
    3
    До 1
    За кифлата не знам, но на първата снимка "грее" глашатайката на гнусния учиндолец. С месеци вися като прани гащи пред Съда да си разглася простащините с други идиоти като нея. И това нещо ви учи децата! Ега ти даскалите!
  • 4
    2
    Голямо коте
    Малко коте. Зекс има ли?
  • 8
    1
    Русенлия
    Дебеличката милфка с черен клин и бяла тениска, учителката по сексология ли е ? :)))))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари