Върнаха на нидерландски университет откуп, в 12 пъти по-голям размер от дадения

1
Причината е, че откупът бил в биткойни, които за две години увеличили стойността си
Причината е, че откупът бил в биткойни, които за две години увеличили стойността си

Нидерландски университет, станал жертва на кибератака, след която плати откуп, за да не изгуби достъп до компютърни данни, получи обратно част от откраднатото, но дори тя е над два пъти повече от платеното, предаде АФП, позовавайки се на местен вестник.

През 2019 г. Университетът на Маастрихт бил обект на масивна хакерска атака, която кодирала данните на стотици сървъри под операционната система "Уиндоус", като достъпът до тях можел да бъде възстановен само след плащане на откуп.

"Атаката не позволявала на 25 000 студенти и служители достъп до научни данни, библиотеки, мейли", обяснява в. "Фолкскрант", цитиран от БНР.

Хакерите поискали 200 000 евро в биткойни.

Седмица след атаката университетът решил да плати на престъпниците, пише вестникът, като обяснява и мотивите: "Имало е възможност от загуба на лични данни, а студентите не можели да вземат изпити и да работят по дипломните си работи".

Нидерландската полиция проследила част от парите до сметка, принадлежаща на перач на пари в Украйна.

През 2020 г. прокуратурата конфискувала сметката, която съдържала различни криптовалути, включително част от откупа, платен от Университета на Маастрихт.

"И когато сега – над две години по-късно, окончателно стана възможно да бъдат върнати парите в Нидерландия, се оказа, че стойността им се е увеличила от 40 000 евро до 500 000 евро", пише "Фолкскрант".

Разследването на кибератаката продължава, посочва изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари