Варна е пред колапс!

0
Няма легла за болни от COVID-19
Няма легла за болни от COVID-19

Леглата за болни от COVID-19 в болниците във Варна са запълнени над 95%, като се налага разкриването на допълнителни места

Места в интензивните отделения на практика няма. За това алармира областният управител Стоян Пасев пред bTV.

Според Пасев ситуацията в морската столица е сериозна и притеснителна.

От близо 500 (493) болнични легла за COVID-19 към 16:00 часа днес свободните бяха само 13, като се изключат тези за деца и родилки.

Огромно е напрежението и в Спешна помощ, където приемат над 30 сигнала за пациенти с COVID-19 дневно.

"Наистина е тежко и само се моля колегите да издържат. Виждам колеги, някои са прекалено изтощени вече. По часове не се прибират в станцията, нямат време да се съблекат, да се нахранят", посочи д-р Иван Здравков, зам.-директор на ЦСМП– Варна.

Във варненската болница "Св. Марина" през последната седмица са приети два пъти повече пациенти с коронавирус, отколкото са напуснали лечебното заведение.

През изминалите 7 дни в болницата са приети 504 души. За същия период излекуваните са 202, а починалите 49.

"Направихме видео връзка с всички болници. Апелът ми към тях беше тези, които имат подобрение, да не лежат в болницата, а да се долекуват вкъщи. Ако има подобрение пациентът, да не заема леглото за други нуждаещи се", отбеляза и Стоян Пасев.

Заради натиска предстои реорганизация в болниците в града. Те трябва да увеличат местата за COVID-19 от 25 на 30% от общия си капацитет.

В момента 1/6 от местата в лечебниците са запълнени с пациенти от други области. В понеделник ще бъдат разкрити допълнителни 60 легла за COVID-19 в града, като при нужда техният брой може да бъде увеличен двойно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Днес се опитах да тичам на пътеката 10 минути, но на 7-та дойде охраната на Кауфланд и ме свалиха от касата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук