Ваня Григорова: Търговците повишават цените с паразитни надбавки

1
Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва
Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва

Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва

От години настояваме за диференцирано ДДС за стоки от първа необходимост. Ясно е, че може да се направи. Само с еднократен законов акт, с който казваме, че ДДС-то няма да бъде 20%, а 0% - няма да се случи, няма да се отрази с намаляване разходите на домакинствата. Очевидно е, че трябва да се наложи контрол, какъвто в държавата липсва. Това каза икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян даде за пример антиинфлационните мерки в Турция. „Това са неща, които имат много краткосрочен ефект и дългосрочно всъщност да балансират допълнително икономиката. Идеята е да произвеждаме повече стоки и услуги”, уточни той. По думите му от това ще се възползват хора, които ще спекулират и ще забогатяват.

Григорова е на мнение, че институциите трябва да следят как и доколко бизнесът увеличава цените, на които продава.

„Ние имаме и веригата на доставки, през която също трябва да мине този контрол. Например, 50% от цената на хляба е надбавка на търговец и ДДС. Очевидно е, че това са паразитни надбавки, на които е крайно време да бъде сложен край”, категорична е тя.

Според Хампарцумян има възможност дадена стока да изчезне от рафтовете в магазините, ако има таван на цените.

„Кой точно ще контролира тези неща - инспектори, които взимат някакви мизерни заплати и които с 20 лв. може да ги купиш. В края на тази верига ще се създаде една нова „черна” борса, в която едни хора рязко ще забогатяват за сметка на всички останали”, подчерта той.

„Една наивна част от населението ще смята, че социалисти и не знам какви профсъюзи са им решили проблема. Нищо не са им решили. Светът е в инфлационен период”, категоричен е Хампарцумян.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    един глупак
    Изключително интелигентна дама, която не я е страх да казва и защитава истината. продължавай все така.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари