Ваня Григорова: Извънредният труд струва човешки животи

0
"Проблемите са няколко, но основните са, че изобщо извънредния труд е забранен, защо се позволява да се случва не е ясно, второ – заобикаля се отчитането на този труд, а оттам и заплащането. А извънредния труд е забранен, защото е вреден", категорична е Григорова
"Проблемите са няколко, но основните са, че изобщо извънредния труд е забранен, защо се позволява да се случва не е ясно, второ – заобикаля се отчитането на този труд, а оттам и заплащането. А извънредния труд е забранен, защото е вреден", категорична е Григорова Видео: Канал 3

Бонусите за медиците нямат нищо общо със заплащането на извънредния труд, това са две различни неща

"Когато се въведат 300 часа извънреден труд, това означава допълнително 1 час към основното работно време", коментира в предаването промените в Кодекса на труда Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа” пред Канал 3.

"Това са антиработнически промени. Има злоупотреби с работниците и преди, когато допълнителните часове бяха 150, и ще има сега, когато са 300", убеден е експертът.

"Където няма синдикати и където няма борбени хора на работните места, е много трудно да се заплати извънредния труд", каза още тя.

"Работодателят трябва да гарантира, че извънредния труд се документира, ако това не стане, трудът няма как да се заплати", допълни Григорова.

"Бонусите за медиците нямат нищо общо със заплащането на извънредния труд, това са две различни неща", разясни синдикалистът.

"Проблемите са няколко, но основните са, че изобщо извънредния труд е забранен, защо се позволява да се случва не е ясно, второ – заобикаля се отчитането на този труд, а оттам и заплащането. А извънредния труд е забранен, защото е вреден", категорична е още тя.

"Да, има работници, които искат да работят извънредно, но то не е защото искат да се самоизтезават, а защото заплатите в България са ниски", подчерта Ваня Григорова.

"За противодействане на бърнаута може да се използва пълноценна почивка, но българските работници не могат да си го позволят", убедена е тя.

"Извънредният труд струва човешки животи, не знам защо не го разбират управляващите. Нямаше никакви доказателства, че е необходимо двойно увеличаване на извънредния труд. Единственото, което е ясно, е, че това стана под натиск на чужди компании".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари