Външното министерство с остра позиция срещу президента на Северна Македония

0
МВнР осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден"
МВнР осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден" Снимка: БГНЕС

МВнР осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден"

Министерството на външните работи изрази притеснение от последните събития в Северна Македония, свързани с официални лица, чиито действия създават негативни обществени нагласи и влизат в противоречие с позитивния климат, създаден от активните усилия на правителствата на България и Северна Македония.

Това се посочва в позиция на българското външно министерство.

Става въпрос за срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с ОМО "Илинден". Организацията се бори от години за статут на македонско малцинство в нашата страна и е с отказана регистрация от Конституционния съд заради сепаратизъм.

"Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година", се посочва в позицията.

"Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    скептик
    Пак им лижете з..ка на макетата, не разбрахте ли, че те разбират само от твърдо отношение - пример преспанския договор с гърците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари