Вандализъм в центъра на София: Срязани гуми, надраскани коли и счупени стъкла

1
Хулиганските прояви и липсата на адекватна реакция карат потърпевшите да подадат колективна жалба
Хулиганските прояви и липсата на адекватна реакция карат потърпевшите да подадат колективна жалба Видео: NOVA

Хулиганските прояви и липсата на адекватна реакция карат потърпевшите да подадат колективна жалба

Нарязани гуми, счупени стъкла на автомобили на над 20 души в центъра на София. Вандалските прояви и липсата на адекватна реакция карат потърпевшите да подадат колективна жалба.

В нощта на 12-и срещу 13-и декември собственици на повече от 10 автомобила се събудиха с нарязани гуми. Оказва се, че това не е първият случай, а поредица от вандалски прояви. На 13 декември живеещи около "Женския пазар" се събуждат и намират колите си с нарязани гуми.

"Пиехме кафе със съпругата ми, когато се обади по домофона един от комшиите, които са пострадали, каза да слизаме долу", разказва Димитър Иванов, предаде NOVA.

Деян Давидков споделя, че съпругата му е забелязала нарязаните гуми на колата им, когато е отивала на работа, която стана да отиде на работа. Малко по-късно разбрали, че 11 коли също са пострадали от вандализма.

Броят на нарязаните гуми на всяка кола е различен - между 1 и 3. Потърпевшите се надяват поне част от щетите да бъдат изплатени.

"Трябва да знаят, че когато отидат при застрахователя да предявят претенция за обезщетение, трябва да имат документ от полицията, че това събитие се е случило. Той е достатъчен, за да уважи застрахователят тяхната претенция. Застраховките "Каско" или "Гражданска отговорност" не покрива такъв род щети. Тя е със съвсем друга цел", обясни Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи.

От столичната полиция съобщиха, че вече има задържан. Заподозреният е 28-годишен мъж, а това далеч не е първият му сблъсък със закона.

"Живея в района от една година и досега съм имала 2 щети върху колата си. Първата беше в средата на май месец тази година, когато абсолютно целият ми автомобил беше надран. Всъщност единствената незасегната част от колата беше нейният покрив", обяснява Мария Апостолова. През ноември 4 коли се оказват и със счупено предно стъкло. Камера успява да заснеме умишленото посегателство върху едно от превозните средства. Две седмици преди масовото рязане, Мария се качва да шофира, когато усеща че нещо не е наред с автомобила ѝ.

"Започвайки да шофирам, осъзнах, че или двете ми десни гуми, или поне едната със сигурност е пукната. Мислех си, че е инцидент, но когато паркирах осъзнах, че са били нарязани", разказва Апостолова.

Налага се да извика репатрак, с който колата да бъде превозена до сервиз. Живущите подготвят жалба с всичко случващо се. Надяват се властите да предприемат действия зя по-голяма сигурност в квартала.

"Това е нетърпимо. Постоянните напливи от бежанци, сбивания, случаи на извадени ножове... Ние искаме да се чувстваме сигурни в средата, в която живеем. И всъщност имаме и две деца, за които се опасяваме. Не можем да ги пуснем свободно по улиците или да се прибират", споделя Деян Давидков.

Молбата на гражданите е Общината да инсталира камери на улиците, които да се следят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    АЗ
    И какво ще установят камерите, човек с тъмно яке и шапка, посред зима!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари