Валери Григоров: Борисов е активирал всички структури, включително и ъндърграунда

1
Прокуратурата и ДАНС са изцяло под контрола на Делян Пеевски, заяви генерал майор Григоров
Прокуратурата и ДАНС са изцяло под контрола на Делян Пеевски, заяви генерал майор Григоров

"Ако не се действа решително, много категорично и бързо, времето, което е лимитирано, е твърде недостатъчно, за да настъпи обрат в политическата обстановка", заяви бившият директор на „Гранична полиция“

По отношение на това, че има разместване, освобождаване, преназначаване на ръководни позиции, (б.р. в МВР) аз мисля, че трябва да се покажат много категорично на обществото сериозните проблеми в момента, които са във вътрешното министерство и като цяло в службите за сигурност, тъй като ние виждаме една сериозна деструктивна и разрушителна политика по отношение на всички служби за сигурност в последните 10 години”.

Toва заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ генерал-майор Валери Григоров. Той е бивш директор на Национална служба „Гранична полиция“ (2000-2006), а към днешната дата политик, част от коалиционния формат „Ние, гражданите“.

Те са придатък и служат на корпоративни и конкретни политически интереси. Не служат на обществото. Бихме могли да дадем много сериозни примери. Например - Държавна агенция национална сигурност (ДАНС) много успешна проспа и не забеляза, че се разграби четвъртата банка – Корпоративна търговска банка“, допълни той по темата за службите ни за сигурност.

Прокуратурата и ДАНС аз ги гледам в един аспект – те са изцяло под контрола на Делян Славчев Пеевски“, каза Григоров в контекста на ролята на прокуратурата при погрома над КТБ.

Той бе помолен от водещата да коментира и успокоението, породено от неофициалното оттеглянето на Пеевски: „Не би трябвало да сме спокойни. Опората продължава, влиянието никак не се намалява“.

Аз бих подсказал няколко съществени момента на уважавания от мен министър на вътрешните работи (б.р. визира се Бойко Рашков). Не съм му съветник, но бих му препоръчал още по-решителни и категорични действия. Ако аз трябваше да взимам решения, досега с аргументи трябваше да са изчистени поне един-два реда от ръководния състав на вътрешното министерство“, върна се генерал-майор Григоров на темата за рокадите в МВР.

Разбира се, в процес на разговора не бе подминато и скандалното излизане в отпуск до септември месец от страна на шефовете на български служби за сигурност:

Скандал е много меко изразяване и описване на ситуацията. Това са на високо ниво ръководни служители. Тяхното поведение, реакции и отношение към националната сигурност на държавата, е точно по Бойковски. Аз съм си дал дума да не говоря за Бойко Борисов като феномен, но той създаде тежък профил, който има отражение върху ръководните органи, начина на мислене и управлението на тези служби. За да може да бъде изкоренено това, трябва да се създадат нови екипи от хора. Aз съм противник на това, че тази структура (б.р. ДАНС), извеждайки я 2008 г. от Министерството на вътрешните работи, имаше конкретни цели и функции, възложени и по закон. Тази структура от този момент до настоящия момент не е направила нищо в полза на националната сигурност. Нека да припомним конкретни факти. Взривяването на летището в Сарафово е бих казал един много типичен пример за това как контраразузнаването не работи. А там е имало достатъчно симптоматика, която би могла да бъде доловена на оперативно ниво.

Нека да припомним факта, че при опита за покушение срещу министър-председателя на Черна гора – Мило Джуканович, през 2016 г., ако не греша, имаше концентрирани разузнавачи и една част от агентите, които изпълняваха тази поръчка, бяха на територията на България. Нека да припомним факта за опита за отравяне на Емилиян Гебрев и неговите колеги директори, нека да припомним взривовете във военните складове и производства. Всичко това е поредица от пропуски, пробиви на националната сигурност. Да, може да има елемент на производствена грешка, или някаква проявена небрежност в рамките на една част от тях, но това е много показателно за нивото на готовност да се противопоставят на външни сили и въздействия, касаещи националната сигурност.

Виждаме, че информацията по отношение на преточването на една част от парични средства през Венецуела и наша търговска банка я доловиха други служби, наши партньорски служби. А нашите служби мълчат. Можем да направим извода, че тази структура (б.р. ДАНС) към настоящия момент, ако бъде взето политическо решение тя да бъде закрита, България няма да загуби нищо. Това служебно правителство не може да го направи, разбира се. Това би следвало да е плод на много сериозна политическа доктрина. В ДАНС всичко, до началник на отдел, сектор, е под пряк корпоративен контрол на конкретни корпоративни и политически играчи. Това се случва в продължение на 10 години, ние го виждаме“, каза по темата генерал-майор Валери Григоров.

В момента настоящият български президент няма никакъв инструмент, чрез който той да бъде информиран за състоянието на вътрешнополитическата или сигурността на национално ниво, защото националното разузнаване, което беше единствената възможност, под ръководството на президента на републиката, с изменението на закона отиде на пряк контрол и ръководство на министър-председателя“. С вина за това изменение в закона се оказва, че е бившият президент на републиката – Росен Плевнелиев, който е отстъпил, за да се случи изменението на законодателно ниво: „На него му беше наредено. Той беше един човек, който стоеше на позицията (б.р. президент), за да изпълнява указанията на Борисов. И не само на Борисов“, коментира бившият директор на „Гранична полиция“.

Влиянието на конкретните нива по вземането на конкретни решения, по премълчаването на конкретни рискове по отношение на националната сигурност, това са признаци, които еднозначно показват, че там не се вземат решения на базата на функции и основни отговорности, които осъществява тази служба (б.р. ДАНС). За вътрешното министерство никак не изглеждат по-различни нещата от това, което е в националната служба за сигурност. Нека да припомним за „Осемте джуджета“. Това, че полицейски патрул стоеше денонощно (б.р. пред ресторанта „Осемте джуджета“), а вътре имаше прокурор на ниво градска прокуратура, това, че вътре се извършваха действия и дейности, които са на ръба или малко извън закона, нима не го знаят и виждат? Това, че се отнема собственост от собственика и се разграбва бизнес – в Дупница конкретният случай, и вижте – началникът на районното управление в Дупница е същият към настоящия момент, който беше и тогава такъв. Апелирам за по-решителна категоричност от страна на министъра на вътрешните работи“, заяви още генерал-майор Григоров.

Генерал-майор Григоров коментира и актуалната ситуация в страната в социално-политическия ѝ контекст:

Ако не се действа решително, много категорично и бързо, времето, което е лимитирано, е твърде недостатъчно, за да настъпи обрат в политическата обстановка. Напротив, аз имам конкретна информация, че Бойко Борисов е активирал всички структури, в това число и ъндърграунда в пълна степен. Като започнем от автомобилните крадци по територия, от това, че има конкретни канали за разпространение на наркотици, от всички онези фирми, които под една или друга форма – като публично-частно партньорство, са на хранилката на бюджета. Мога да дам и пример. На ГКПП „Капитан Андреево“, и не само на „Капитан Андреево“, на вход товарни и леки автомобили има дезинфекционна локва, която в рамките на публично-частно партньорство, е предоставена на един човек, който е в много близкото обкръжение на Бойко Борисов. Там се събират ежедневно пари, без да се извършват каквито и да е действия. Наричат този човек „Амо“. Той е с арменски произход и е много близък човек на Къро. А всички знаят кой е Къро, в това число и Бойко Борисов“.

Ако трябва да обявим война на мафията, която е вплела много силно нокти и се е впила в кръвоносната система на финансовата и икономическата система на държавата, а ние, всички, казваме, че това е така, ние трябва да спрем веднага кранчетата на финансовите потоци. Ако някой смята, че ще водим война силово, както се водеше 60-те, 70-те години, пък и 80-те в западните европейски страни, не може“, категоричен бе представителят на коалиция „Ние, гражданите“.

Относно Борисов - от първия ден на 12-ти (б.р. на 12-ти юли, когато бе първият работен ден служебният кабинет „Янев“) в 8:05 видяхме, че във всички национални телевизии бяха неговите министри. Всичките говореха в една и съща посока, всичките говореха деструктивно. Основната цел е да дадат сигнал на всички структурни нива в страната – по линия на ГЕРБ, по линия на всички структури, които са принадлежни към тях като периферия и икономическа зависимост, за да може да се докаже неспособност за управление (б.р. на служебното правителство). За това казвам, че това служебно правителство трябва да действа много категорично“, коментира още генерал-майор Валери Григоров.

До февруари-март, средата на март, коалиция „Ние, гражданите“ стояхме добре. В момента, в който се появиха политическите брокери и започнаха да пазаруват, отвсякъде ми се обаждаха, за да ме информират колко се плаща от ДПС, ГЕРБ, ВМРО и Марешки. Всичко това, разбира се, МВР не може да не го знае, след като аз го знам. А аз съм отвън и наблюдавам само политическите процеси и организацията по отношение на тези процеси и производството на изборите. Имаше началници на районно управление – Банско-Разлог, които много пряко, организационно въздействаха върху изборния процес. Организация по доставка на избиратели. Това е категорично – нещото, което ви казвам, защото то е получено като информация от хора, които са очевидци на тези действия и организации“, разказа той.

Към края на разговора генерал-майор Валери Григоров говори и за принципа на израстване в МВР, който, разбира се, не е порочен само там. Един от фрапиращите примери е за бившия вече главен секретар Ивайло Иванов, чиито качества са съмнителни, ако съдим по пребитите български граждани на протестите през лятото на 2020 г. За сметка на това обаче, Иванов е кумец на бившия вътрешен министър Младен Маринов, а това поражда мисли в определена посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари