Ваксината на "Янсен" се оказа огромно разочарование в Испания

67
От здравното министерство на Испания също признаха, че са гледали на ваксината на "Янсен" като панацея
От здравното министерство на Испания също признаха, че са гледали на ваксината на "Янсен" като панацея

Очаквана като спасение и изход от епидемията, ваксината на "Янсен" се оказа в крайна сметка доста голямо разочарование в Испания.

Близо два милиона испанци избраха да се имунизират с препарата на "Джонсън & Джонсън", най-вече защото е еднодозова ваксина. Впоследствие обаче се установи, че ще им се наложи да се реимунизират с някой от препаратите на "Пфайзер" или "Модерна", защото ваксината на "Янсен" не осигурява тази защита, която се твърдеше, че осигурява в началото, пише Novini.bg.

От здравното министерство на Испания също признаха, че са гледали на ваксината на "Янсен" като панацея, която ще ускори имунизацията сред населението и ще подпомогне за по-бързото излизане от епидемията. За времето, през което е била прилагана, е било констатирано, че тя осигурява защита от коронавируса едва на 56%, докато препаратите на "Пфайзер" и "Модерна" – близо 90%. Освен това ваксината на "Янсен" намалява с 86% рискът от хоспитализация, докато тези на "Пфайзер" и "Модерна" отново постигат по-обнадеждаващи резултати, съответно 97 и 98%, разкрива проучване на испанското здравно министерство.

Препаратът на "Янсен" е по-малко ефикасен в сравнение с останалите ваксини, отбеляза здравният министър Каролина Дариас, за да оправдае нуждата от реимунизация на тези, които са си поставили еднодозовата ваксина на "Янсен".

Поради незадоволителните резултати с препарата на "Джонсън & Джонсън" Испания прекрати ваксинацията с него и обяви, че тези близо 2 млн. испанци ще трябва да се имунизират втори път с "Пфайзер" или "Модерна".

Жалко, защото в началото бях много щастлив, че ще мога да си поставя еднодозовия ваксина и ще мога отново да пътувам. Мислех, че ваксината на "Янсен" ще е еднакво ефикасна с тези на "Пфайзер" или "Модерна", но изглежда това не се оказа точно така, коментира журналистът Даниел Силва пред изданието 20minutos.

От утре в Испания започва реимунизацията на всички близо 2 млн. испанци, избрали да се ваксинират с "Янсен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари