Ваксината на „Пфайзер“ ще е оскъдна у нас през целия март

0
Наличните в момента количества би следвало да са резервирани за ваксинирането на изборната администрация
Наличните в момента количества би следвало да са резервирани за ваксинирането на изборната администрация Снимка: AFP

Наличните в момента количества би следвало да са резервирани за ваксинирането на изборната администрация

Ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ ще е в оскъдни количества у нас през целия месец март. Наличните дози към 1 март от тази ваксина са 67 675, като почти всички би следвало да са резервирани за ваксинацията на изборната администрация. От ваксината на „Модерна“ наличните дози са доста по-малко в момента – 12 806. За изборната администрацията се разчита на тези две ваксини заради по-късия прозорец за поставяне на втората доза. Така ваксинационният план за хората в трета фаза – критична инфраструктура, както и евентуални зелени коридори, в момента може да продължават основно с продукта на „АстраЗенека“, от който има налични 65 880 дози към 1 март. Картината би се променила, ако България успее да получи през март допълнителни количества от „Пфайзер/БиоНТех“ след вътрешно преразпределение в Европа.

Това става ясно от изискана от „Сега“ обобщена справка за доставените до момента и вече поставени ваксини от тримата производители. 

От данните не е ясно каква част от наличните в момента ваксини от „Пфайзер/БиоНТех“ и "Модерна" се пазят за втора доза на вече ваксинирани. Ако изборната администрация обаче бъде ваксинирана с „Пфайзер/БиоНТех“ - хората, заети в изборите ще са около 90 000, за тях ще трябва да бъде осигурена и втора доза в рамките на март и първите дни на април. През месец март България очаква общо 105 300 дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ (21 060 вече дойдоха на 1 март и са включени в горната статистика на наличните дози). Така останалите групи извън изборната администрация ще разчитат основно на ваксината на „АстраЗенека“ и на нови доставки от „Модерна“.

От „АстраЗенека“ са потвърдили две предстоящи доставки – на 86 400 дози на 8 март и на други 21 600 дози – на 11 март. До края на месеца се чакат други 350 000 дози, които обаче още не са потвърдени. От „Модерна“ през март трябва да дойдат 85 200 дози.

ЗАГУБИ

България не успява да оползотвори на 100% наличните дози във флаконите на ваксината „Модерна“, признават от МЗ в отговор на въпроси на „Сега“. Читатели сигнализираха в социалните мрежи, че в редица области се отчитат брой ваксинирани, който не е кратен на 10. В същото време в едно шишенце има 10 дози, които след отваряне могат да се ползват максимум 6 часа. „Не може да се очаква винаги общият брой ваксинирани да е кратен на 10. Някои лекари успяват да извлекат 11 дози от флакон, макар това да е рядкост. В единични случаи има бракувани дози (изпуснат флакон, нереализиран докрай флакон заради неявили се лица в края на работния ден на пунктовете, закъсняло въвеждане на отделни имунизации в рамките на денонощието), обясняват от МЗ. 

ДОСТАВЕНИ ДО И ПОСТАВЕНИ ДОЗИ КЪМ 01.03.2021 г. 

Пфайзер/БиоНТех                                        АстраЗенека                               Модерна

Доставени – 175 500                                   Доставени – 170 400                Доставени – 24 000

Приложени – 107 825                                  Приложени – 104 520                Приложени – 11 194

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук