С напредването на възрастта напълняваме по следните 6 причини

0
По време на живота на човек метаболизмът се променя значително. Метаболизмът, който е силен в детството, юношеството и младостта, значително намалява с възрастта
По време на живота на човек метаболизмът се променя значително. Метаболизмът, който е силен в детството, юношеството и младостта, значително намалява с възрастта

Според диетолозите с напредването на годините, тялото се променя и това води до напълняване. Те са обособили шест основни причини, информира zajenata.bg

Воден баланс
Теглото на тялото се променя значително с възрастта. И основната причина е, че тялото постепенно губи способността си да задържа вода и топлина, човешкото тяло постепенно изсъхва.

И така, дете до една година задържа около 70-75% вода и поради това има заоблена форма на тялото. Тялото на пенсионерите пък задържа 55-60% от водата, поради което на телата им се появяват гънки.

Житейски потенциал
Житейският потенциал на човек също се променя с възрастта. До около 20-годишна възраст той се „разгръща“, изграждайки тялото, придавайки му необходимите форми. В периода от 20 до 40 години тялото има оптимални пропорции и телесно тегло. 

Освен това с напредване на годинките потенциалът на живота намалява, поради което телесното тегло и пропорциите му започват да се „размазват“ - тялото губи формата и теглото си (особено теглото на активната тъкан, делът на мастната тъкан може дори да се увеличи значително).

Метаболизъм
По време на живота на човек метаболизмът се променя значително. Метаболизмът, който е силен в детството, юношеството и младостта, значително намалява с възрастта. Това води до факта, че човек в зряла възраст (над 30-35 годишна възраст), и още повече при възрастни хора, не може ефективно да използва количеството храна, което е ял на 20-25 години. 

Преди една определена възраст всичко това е било изгорено и напълно погълнато от тялото, но сега тялото не е в състояние нормално да смила и усвоява толкова много храна. И така постепенно човек започва да напълнява.

Хормонален фон
Същото може да се каже и за хормоналния метаболизъм. Мощното производство на полови хормони в юношеска и зряла възраст дава на мъжете и жените специфична форма на тялото, особено метаболизма на мазнините и натрупването на мазнини в тялото. 

Намаляването и спирането на производството на полови хормони (особено при жените по време на менопаузата) влияе драстично върху тези показатели - мускулната маса намалява, пропорциите на тялото се променят и делът на мастната маса в тялото се увеличава.

Шлака
С възрастта човешкото тяло натрупва количеството ненужни вещества, различни видове токсини. Всичко това води до факта, че телесното тегло се увеличава и пропорциите се променят, например, коремът расте. 

Ако човек страда от запек, тогава затлъстяването на тялото и следователно процесите на стареене и промени в теглото, пропорциите на тялото се появяват няколко пъти по-бързо.

Невроза
Важно е да се отбележи психологическият фактор, който с времето заема все по-голяма роля във външния вид на тялото. Нервните, раздразнителните и докачливи хора много бързо губят красотата си. Емоционалното им раздразнение, отхвърлянето, липсата на любов към себе си действат потискащо върху клетките на собственото им тяло. 

Така хората потискат жизнеността си и бързо побеляват и напълняват, губейки някога красивите си форми. Не получавайки необходимите положителни емоции, човек се опитва да ги замени с удоволствието от яденето и преяждайки бързо напълнява. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари