В Швеция започна най-голямото военно учение от повече от 25 години

1
Учението е под кодовото наименование "Полярно сияние 23" и в него участват военнослужещи от Швеция и още 13 държави
Учението е под кодовото наименование "Полярно сияние 23" и в него участват военнослужещи от Швеция и още 13 държави Снимка: ЕПА / БГНЕС

Учението е под кодовото наименование "Полярно сияние 23" и в него участват военнослужещи от Швеция и още 13 държави

В Швеция днес започна най-голямото военно учение от повече от 25 години насам, предаде ДПА, като се позова на изявление на шведските въоръжени сили.

В маневрите под кодовото наименование "Полярно сияние 23" (Aurora 23) участват военнослужещи от Швеция и още 13 държави, включително Германия, САЩ, Франция и съседните скандинавски страни, предаде БТА.

Общо над 26 000 души ще вземат участие във военното учение, се казва в изявлението на шведските въоръжени сили.

Маневрите, в които ще участват военни части от цяла Швеция, ще се проведат по въздух, суша и море. Те ще обхванат райони предимно в южната част на страната и около остров Готланд.

Военното учение, което ще продължи до 11 май, има за цел да подпомогне обучението на военнослужещите на сушата, във въздуха и в морето за отблъскване на голямо въоръжено нападение срещу Швеция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    ptica
    Полярно - неполярно, ако Русия реши (дай Боже да не реши), от Швеция само прах ще остане, традиционно са ги били и пак ще ги бият. Шведите са си съвсем меки китки, дори по-меки от фините.
  • 2
    1
    Остров Готланд
    Швеция не вярва на миролюбивите уверения от Москва и предпочита да се готви за най-лошото. Затова остров Готланд в Балтийско море отново се милитаризира. Готланд открай време е много стратегическа позиция, защото който контролира острова, той контролира морския и въздушен път към Естония, Латвия, Литва и дори Финландия. Ако не броим една няколкоседмична окупация в началото на 18 век, руснаците никога не са се опитвали да превземат Готланд. Нещо повече, след края на Студената война шведското правителство смяташе отношенията с Москва за толкова солидни, че дори реши да демилитаризира острова, където от 2005 година досега нямаше военен гарнизон. След като Русия незаконно анексира Крим - през 2016 - шведското правителство върна войските и танковете си на Готланд. Откакто Русия започна да струпва войски по границата с Украйна, руски военни кораби провеждат учения в Балтийско море.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари