В САЩ се образуваха опашки от желаещи да си купят оръжия

1
В навечерието на президентските избори в САЩ се очаква ескалация на насилие след вота
В навечерието на президентските избори в САЩ се очаква ескалация на насилие след вота Видео: bTV

За да си набавиш оръжие в Пенсилвания е достатъчно само да си над 21 години и да имаш чисто криминално минало

В навечерието на президентските избори в САЩ се очаква ескалация на насилие след вота, независимо от победителя. Масово американците се въоръжават. Утрешният вот може да се окаже с най-високата избирателна активност от век насам. Към този момент над 93 млн. американци предварително са упражнили правото си на глас, предаде bTV.

2/3 от тях са гласували по пощата заради коронавируса. Опасенията са, че преброяването може да се забави заради доставянето на изборните книжа от пощите. В такава ситуация вотът може да се оспори и след изборите да няма нов президент на Съединените щати.

От началото на пандемията в един от магазините за оръжие в Питсбърг, Пенсилвания – са продали двойно повече оръжия. Там денонощно има опашки от желаещи да се въоръжат.

„Имаше една новина в региона, че полицейските управления трябва да поставят под карантина своите служители. Хората бяха притеснени, че няма да има кой да ги защитава. Затова много от тях решиха да си купят оръжие“, обясни собственикът на магазина Джош Роу.

Роу покани екипа ни в магазина след работно време и разказва, че сред най-търсените модели са пистолет и автомат, използван при повечето масови престрелки в Съединените щати. Само срещу няколко стотин долара, хората могат да се сдобият и с двете оръжия. А един от най-продаваните артикули в магазина калашник, произведен в България.

Само за първия месец на пандемията в Щатите са продадени над 2 млн. пистолети, пушки и автомати. Броят е рекорден за последните десет години.

За да се сдобиеш с пистолет или пушка е значително по-трудно във Вашингтон, Ню Йорк и Калифорния. В щати като Пенсилвания е достатъчно само да си над 21 г. и да имаш чисто криминално минало. Проверката струва 5 долара.

Хората в Пенсилвания могат да притежават неограничен брой оръжия. В други щати като Калифорния, например, могат да се купят един или два пистолета.

Джош Роу е бивш военен и пожарникар. Симпатизира на Републиканската партия и одобрява политиката на Доналд Тръмп. Самият той има колекция от стотици оръжия. „Има хора, които притежават дори хиляди оръжия. Само един човек може да има 300-400“, каза Роу и обясни, че има такива клиенти.

Джош разказва, че 1/3 от клиентите му са жени, а сред тях има и симпатизанти на Демократическата партия, които от години настояват за затягане на режима за купуване на оръжия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари