В сърцето на Европа джихадист се става за 30 минути срещу 500 евро

0

Как един малък град в малка държава, сгушена между Германия, Холандия, Франция и Люксембург се превръща в джихадистката столица на Европа?

Столицата на Белгия още веднъж попадна под светлината прожекторите, когато стана ясно, че двама от осемте нападатели, които атакуваха Париж в петък, са жители на Брюксел, пише Quаrtz, цитирани от Money.bg

Това е петият терористичен акт за последните 18 месеца, който бива свързван със сърцето на Европа.

Белгия е водещ доставчик на джихадистите и има най-голям брой чужди бойци от ЕС на глава от населението в Ирак и Сирия.

Въоръжена полиция нахлу в брюкселското предградие „Моленбек” в неделя и понеделник и арестува седем души, за които се смята, че са свързани с атаките в Париж. Кварталът е западнал и гъсто населен с голямо мюсюлманско население.

Когато властите разследваха убийството на антиталибанския лидер Ахмед Шах Масуд през 2001 г., бомбите в Мадрид през 2004 г., миналогодишните престрелки пред Еврейския музей в Брюксел и атаката във влака Амстердам-Париж в края на август, посоките на разследванията ги отвели до „Моленбек”.

Заради това някои хора описват квартала като „европейската джихадистка столица”. Нивото на безработица в „Моленбек” е 30%, което е тройно повече от средното равнище за страната, а младежката безработица е около 40 на сто. Някои предполагат, че проблемите заради бедността, пренаселеността, както и неуспехът на правителството да интегрира имигрантите са създали разсадник на джихадизма.

През последните няколко години брюкселският квартал бе в сърцето на процъфтяващ черен пазар, в който оръжие от висок клас може да бъде купен за рекордно време. „С 500-1000 евро можете да си вземете военно оръжие за половин час”, заяви за Ройтерс Билал Беняих, изследовател на разпространението на радикален ислям в Белгия.

Трудността на Брюксел да се справи с контрола над оръжията кара Беняих да го сравнява с някой американски град, обграден от Европа без оръжия.

Белгийската столица има шест полицейски управления и 19 кметове, което от своя страна затруднява опитите за единен подход при превенцията на контрабандата на оръжия и осуетяването на терористични заговори

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари