В Сърбия откриха най-дългия панорамен лифт в света

0

Трасето е 9 км, а 55-те кабинки могат да превозват 600 пътници на час

В Сърбия бе открит най-дългият панорамен лифт в света "Голд Гондола", чието трасе е 9 км и свързва центъра на курорта Златибор в Западна Сърбия с планинския връх Торник на 1496 м надморска височина, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

Строителството на кабинковия лифт е започнало през 2016 г. и е струвало 13 милиона евро.

Пътуването в едната посока продължава 25 минути, а 55-те кабинки могат да превозват 600 пътници на час. Максималният капацитет на лифта е 90 кабинки и 1000 пътници на час.

Планирано е инвестираните в лифта пари да се върнат за 10 години, когато се очаква Златибор да стане най-посещаваната туристическа дестинация в Сърбия и региона с 10 милиона нощувки годишно и около милион посетители.

Инсталацията на лифта отговаря на най-високите стандарти за защита на околната среда и е извършена в сътрудничество с френската компания Помагалски.

Цената на двупосочен билет за лифта за възрастни е 1000 динара (8,50 евро), детският билет е 550 динара, а децата до 6 години се возят безплатно, придружени от поне един възрастен.

Досега най-дългият в света беше китайският кабинков лифт Тианмън - 7,4 км, в Националния парк „Жаджайе“, в който е сниман култовият филм "Аватар" на Джеймс Камерън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вече втори ден вали. Мъжа ми е в депресия, стои и гледа през прозореца. Ако не спре да вали, ще трябва да го пусна вътре...

Харесай Дунавмост във Фейсбук