В Русе започнаха обучения за Преброяване 2021

0
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа
Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа Снимка: Областна администрация - Русе

От днес в общините Русе, Сливо поле и Ценово започнаха обученията на наетите преброители и контрольори за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд

Те се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, като същевременно в Две могили, Иваново, Борово и Бяла такива вече са се състояли. С оглед спазване на физическа дистанция и по-големия брой преброители в Русе, обучението ще се състои на няколко малки групи в четири последователни дни - от днес до 3 септември. На 2 септември предстои да се проведе обучение и във Ветово.

Както вече беше съобщено, за област Русе е набран необходимият брой преброители и няма непокрити преброителни участъци. В случай на заболяване на някой от титулярите, има осигурени и достатъчно резерви. Кампанията ще протече под специално разработени от Министерството на здравеопазването указания за провеждане на подобен род инициативи в условията на обявената епидемична обстановка, свързана с COVID-19, като е взаимстван опитът от последните избори за народни представители.

Обученията са с цел лицата да се запознаят с преброителните карти и да получат списък с адресите, които трябва да покрият. Преброяване 2021 ще се проведе от 7 септември до 3 октомври на два етапа – първият етап, от 7 до 17 септември, ще бъде преброяване по интернет, а вторият – от 18 септември до 3 октомври – с преброители, които ще посещават домакинствата в часовете от 8.00 до 20.00 всеки ден, включително събота и неделя, като се препоръчва на населението да се преброи електронно. При електронното преброяване гражданите сами попълват информацията в електронен формуляр, като при завършване получават код, който се предава на преброителя и по този начин се получава цялата информация, при което се ограничава максимално физическия контакт. Който не се е преброил електронно, ще трябва да бъде анкетиран на хартия. От своя страна, при посещение, преброителите следва да се легитимират със служебни карти, съдържащи трите имена, служебен номер и снимка, както и защити, под формата на QR код, които показват, че картата е автентична.

Директорът на Териториално статистическо бюро „Север“ Диана Самхарадзе обяви, че е направена организация съвместно с Регионалната здравна инспекция в града, за записване на желаещите за ваксинация преброители с еднодозовия препарат на „Янсен“. Има възможност извън град Русе да бъдат пратени мобилни групи, които да имунизират на място желаещите участници в преброяването.

Заместник областният управител д-р Стефка Караколева, която е и председател на Областната комисия по преброяването, поздрави участниците в обучението за тяхната решителност и готовността им да дадат своя принос в тези трудни моменти. „Статистическите данни от това преброяване ще се използват през следващите 10 години и ще станат основа на бъдещите политики на страната ни. Част от социалните услуги и отпускането на средства по европейски фондове зависят от тези данни. Те ще предоставят и възможност на правителствените институции да вземат обективни решения в полза на обществото.“ – каза още д-р Караколева, като не пропусна възможността да похвали организаторите за отличното провеждане на информационната кампания за преброяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари