В Русе стартират процедура за кандидати за приемни родители

1
От кандидатите се изисква да са в добро здравословно състояние, да не са осъждани и лишавани от родителски права
От кандидатите се изисква да са в добро здравословно състояние, да не са осъждани и лишавани от родителски права

От кандидатите се изисква да са в добро здравословно състояние, да не са осъждани и лишавани от родителски права

Областният екип по приемна грижа към Община Русе стартира процес на набиране, подбор, оценка и обучение на кандидати за приемни родители. Специален фокус е насочен към предоставянето на социалната услуга на деца от 0 до 3 г. възраст, както и специализираната приемна грижа за деца с увреждания, деца жертви на насилие или трафик и за деца непридружени бежанци.

След проведена консултация кандидатите трябва да подадат заявление до кмета на община Русе, която е доставчик на услугата „Приемна грижа” и работодател на приемните родители. В рамките на проучването кандидатите преминават през задължително обучение от квалифицирани специалисти. След утвърждаването им като професионално приемно семейство от Комисията по приемна грижа към Регионална дирекция „Социално подпомагане“ се вписват в регистър на приемните семейства. С одобрените семейства се сключва договор, след което те ще получават както възнаграждение за положените грижи, така и средства за издръжка на настанените при тях деца.

За допълнителна информация за проекта и предварителна консултация за начина и реда за кандидатстване за приемен родител желаещите могат да се обръщат към Областния екип по приемна грижа на адрес гр. Русе, ул. „Н. ѝ. Вапцаров“ 20, ет. 2. или на тел: 0897089414.

Приемната грижа е социална услуга, която предоставя възможност на деца в риск да живеят в семейна среда. Приемните родители полагат грижи за дете в собствения си дом без да стават негови осиновители. Начинанието е отговорно решение, като кандидатите е нужно да отговарят на редица условия. От тях се изисква да са в добро здравословно състояние, да не са осъждани и лишавани от родителски права, както и да нямат зависимости от алкохол, наркотици и хазарт. От приемните родители се очаква да предложат на детето достатъчно пространство в дома си, както и време да общуват с него.

Агенцията за социално подпомагане (АСП) работи активно за разширяване на предоставянето на приемна грижа на национално ниво през 2024 г. чрез проект BG05SFPR002-2.006 „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизирането на системите за социална закрила" - Компонент 1 по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 година. Проектът допълва и развива предходния „Приеми ме 2015“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и ще допринесе за продължаващо разширяване на приемната грижа на национално ниво и за развитието ѝ по децентрализиран начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари