В Русе представиха сборникът „Змей Горянин – непознатият“

0

В Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ беше представен сборникът „Змей Горянин - непознатият“, който излиза с подкрепата на Община Русе. В изданието са поместени 24 доклада на водещи учени и специалисти, изнесени в рамките на Национална научна конференция, посветена на 110-годишнината от рождението на писателя Светлозар Акендиев Димитров, известен с псевдонима Змей Горянин.

Поздравителен адрес до Директора на Русенската библиотека г-жа Теодора Евтимова, по повод премиерата на сборника, изпрати Областният управител на Област Русе г-н Стефко Бурджиев. В адреса се отбелязва: „Приемете моите сърдечни благодарности за проявяваните от Вас инициативност и последователност, с които възраждате литературните богатства на отминалите времена. Епохалните живот и творчество на знаменателния русенец Светлозар Акендиев Димитров заслужават да бъдат изтупани от праха и разкрити сред младата общественост на новото време!“.

В своето слово при представянето на изданието г-жа Теодора Евтимова каза, че писателят Змей Горянин ни е особено необходим днес като възможност чрез неговите неизвестни досега на широката публика текстове, да опознаем себе си, да се вгледаме в делника с очите на неговата мъдрост и гениалните му прозрения. „Ние направихме нещо ново и креативно, което е по същество нов начин за прочит на историята на един творец, проучена от специалистите и разгледана през призмата на неговото творчество“, каза г-жа Евтимова и благодари на екипа на Русенската библиотека и на всички, допринесли за издаването на сборника.

На събитието присъстваха представители на местния политически елит,  университетски преподаватели, изследоветели на живота и творчеството на Змей Горянин, библиотечни специалисти, много русенци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари