В Русе почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

2

По покана на Ковачев в инициативата участва и заместник областният управител на Разград Ивелина Игнатова

С едноминутно мълчание и полагане на венец и цветя пред мемориала на площад „Оборище“ в Русе областният управител Данаил Ковачев и заместникът му Георги Георгиев почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим.

По покана на Ковачев в инициативата участва и заместник областният управител на Разград Ивелина Игнатова.

На днешната дата през 1945 г. т.нар. „Народен съд“ осъжда на смърт 147 души от държавния и интелектуалния елит на Царство България. Присъдите са изпълнени още същия ден. Сред убитите са тримата регенти на непълнолетния цар Симеон II, 67 депутати, над 20 министри, трима премиери от военния период, десетки офицери, магистрати, публицисти и издатели на вестници. Само за няколко месеца убити или безследно изчезнали са десетки хиляди души. Това обаче се оказва едва началото на репресиите, които заливат страната и продължават с десетилетия.

Днес свеждаме глава пред неудобните за комунистическия режим достойни хора, които не останаха равнодушни към съдбата на държавата и свободата на личността. Може би сред най-важните уроци, които трябва да научим, вглеждайки се в миналото си е, че днес също трябва да се противопоставяме на тези, които под прикритието, че обединяват нацията прокарват собствените си интереси“, коментира Ковачев. Според него такива хора дискредитират демокрацията у нас и злепоставят България като член на Европейския съюз и НАТО. От своя страна заместник областният управител Георги Георгиев постави акцент върху значението на гражданското общество за реалното демократично развитие на страната ни през последните години. „Хората са били принуждавани да вярват, че са равни, докато в същото време верните на партията са се ползвали с много предимства. Хората са били заблуждавани и са живеели в измислена от управляващите реалност, нарочно създадена, за да ги манипулира и да ги подчини така, че да нямат гражданска позиция“, заяви от своя страна Георги Георгиев.

Заместник областният управител на Разград Ивелина Игнатова определи периода преди промените като целенасочен и брутален опит за обезличаване на нацията. „Много е важно днес политиците, като работим за разгръщане способностите на хората, да покажем колко негативни са били последиците от постоянното ограничаване на действията“, коментира тя.

Годините между 1945 и 1989 остават в историята на страната ни като период на нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, екзекуции, лишаване от гражданство и пълно поругаване на човешките права.

През 2000 г. България прие специален закон, който обявява комунистическия режим в България за престъпен, а Българската комунистическа партия - за отговорна за управлението между 1944 и 1989 г., довело страната до национална катастрофа. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит, приемат депутатите в закона, който е в сила и до днес и никога досега не е променян.

Този ден на признателност и почит е определен като такъв с решение от 19 януари 2011 година по времето на кабинета „Борисов“ по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    21
    как да го разбирам?!?
    Терзиев -внук и син на ДС-ари почете жертвите на на комунистическия режим?!?
  • 5
    20
    Закон на Жунглата
    Надежда всяка оставете. Око за око, кръв за кръв, ухо за ухо, наследниците на убийци....................Амин.
  • -2
    19
    Потърпевш
    Към Господин П. Милков. Някои знаем, че дядо ви е бил един от главните действащи лица в Русе след 09 септ., когато някой е трябвало да върши кървавата работа в града. Знаем, че ръцете му са оцапани с кръвта на невинни хора, знаем също, че е построил университета и други сгради с града след това. Знаем, че сте отгледан и възпитаван от баба Ви и същия този дядо докато родителите Ви са били в Либия. Виждахме Ви до г-н Белоев, дългогодишен ректор на същия този университет построен от дядо Ви. Имате прекрасни идеи за социална дейност в града, но всичко това ще е прах и пепел, и никога няма да сте успешен, ако не пренесете покаяние. Истинско покаяние за делата на предците Ви, така и за тях ще е по леко за душите им и вие ще се освободите от кръвта, която крещи от гробовете на всички избити. Не бива да оправдавате убийствата с вашето безучастие и безсърдечие. Защото и комунистите са били много социални, но децата инвалиди са били изнасяни извън града, на скрито. Тогава какво искаме да стане Русе...лунапарк с луди хора? Просто бъдете човек господин Милков. Кажете едно Бог да ги прости, не е трябвало така да става и нека продължим напред и наистина този град ще тръгне напред. Много е отговорна длъжността Ви в момента и Ви е даден втори шанс. Моля не го пропилявайте, бъдете човек!
  • 6
    18
    Колеги от данъчното на 25 км...
    Лилянче купи на твоя пореден мъж с прякор Банкомата на Шмиргелайска едни свестни дрехи ,стига е ходил с този вмирисан смешен пуловер ,увиснали умирисани дънки и мазен пенсионерски каскет ,вложи някой лев да не му се присмиват,той ти дава всичките си пари от пенсия и заплата, купува коли на щерка ти дето си пада по рязанки , поне който не го знае колко е прост да не го посреща по дрехите.Ааа и да си обръсне четината, че прилича на изрод.
  • -1
    17
    Който и да е
    Другарю градоначалник, 2000 г. в Република България има приет закон, с който комунистическият режим е обявен за престъпен. Вие спазвате ли закона? Ще признаете ли, че режимът е престъпен или сте над закона? Време е да спрете да носите отговорност за делата на предците си. Това ще стане когато публично почетете невинните жертви на обезумелите касапи, а не да се криете като мишка. Дотогава мълчанието ви се приема за съгласие с избиването на видни русенски личности, като наследник на един от техните сатрапи. Всичките ви тъпи проекти няма да имат никакво значение и резултатите им ще изглеждат като улиците, по които се движим, без да пренесете покаяние. Направете го ако наистина ви е грижа за града.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари