В Русе отбелязаха 180 години от рождението на Стефан Караджа

5
Членове на дружество „Традиция” и местното читалище „Стефан Караджа” поднесоха венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа
Членове на дружество „Традиция” и местното читалище „Стефан Караджа” поднесоха венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стефан Караджа в Русе членове на дружество „Традиция” и местното читалище „Стефан Караджа” днес отбелязаха 180 години от рождението на революционера.

Ден по-рано те честваха и годишнина от рождението на неговия съратник в борбата за свободата на България Хаджи Димитър, с когато са родени в една и съща година.

Животът и на двамата е свързан с русенския регион. На 6 юли 1868 година двамата начело на чета от 127 души минават река Дунав при село Новград. В себе си те носят три документа – Правилник на българското правителство, Прокламация до великите сили и Мемоар до султана, чиято цел е да се привлече вниманието на световната общественост към тежкото положение на българския народ под робство.

В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е тежко ранен и пленен. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Черепът му се съхранява в къщата музей „Баба Тонка“ в Русе.

По повод годишнината на Стефан Караджа от читалището са издали вестник. Подготвят и изложба на оръжия от епохата на Възраждането и на книги, посветени на великия революционер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари