В Русе обсъдиха Инвестиционния план за Европа

0

Днес, 10.05.2016 г., в хотел „Рига“ в град Русе се състоя кръгла маса, посветена на Инвестиционния план за Европа, организирана от представителството на Европейската комисия в България.

Участие в откриващата част на дискусионния форум взеха Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе, и д-р Страхил Карапчански – зам.-кмет „Европейско развитие“ на Община Русе.

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България – Огнян Златев, откри кръглата маса. Той накратко запозна с това, че планът предвижда мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, както и координиране на усилия за подобряване на инвестиционната среда и за икономическо възстановяване на Европа.

По думите му, България е сред страните в Европейския съюз, които се справят най-добре по отношение оказване на подкрепа на малки и средни предприятия. Златев очерта основната цел на кръглата маса, а именно да допринесе за повишаване на информираността на заинтересованите страни относно възможностите на Инвестиционния план за Европа.

Последваха приветствени думи от Станимир Станчев – заместник областен управител. В рамките на изказването си, той постави ударение върху основните предизвикателства, които стоят пред Русе, областта и региона, част от които са влошаващата се демографска структура, плахост на банките за финансиране на МСП, слаба активност на населението.

От друга страна обаче, отчитайки стратегическото местоположение на града и областта, Станчев сподели добрите си очаквания за бъдещото инвестиционно развитие и облагородяване на региона, предвид наличието на високотехнологичен и предприемчив университет, създаващ образовани кадри, съобразени с реалностите на пазара на труда.

В контекста на необходимостта от коригиране на пазарните диспропорции и „подаване на ръка“ към бизнеса, заместник областният управител запозна аудиторията с амбициозния брой проектни предложения, които Областна администрация – Русе е подала по различни програми за европейско финансиране, част от които са с отношение към бизнес предприемачеството.

В заключение, Станчев потвърди позицията на държавата да подпомага бизнеса в неговите иновативни начинания. „Убеден съм, че с взаимни усилия реализацията на добрите идеи е постижима цел“, каза още той.

На свой ред, д-р Карапчански наблегна на силно европейската седмица за Русе и провокативния характер за бизнеса на планираните мероприятия. Той също застана зад думите на господин Станчев, отнасящи се до готовността на местната и централна власт да подпомагат мащабните европейски инициативи в подкрепа на бизнеса.

Събитието продължи с представяне на панела и основните теми, включени в него. Участие взеха Георги Янакиев – икономически съветник към Представителството на Европейската комисия в България, Атанас Иванов – представител на Европейската инвестиционна банка, Антон Гладнишки – представител на Министерството на финансите, както и представителите на двете търговски банки в България СиБанк и Райфайзен банк, подписали споразумение за оказване на финансова подкрепа за МСП - Кристофър де Мил и Костадин Панков.

Планът за инвестиции на Европейската комисия е насочен към премахване на пречките пред инвестициите, осигуряване на видимост и техническа помощ за инвестиционни проекти и по-интелигентно използване на новите и съществуващите финансови ресурси.

За постигането на тези цели в плана се предвиждат действия в три области:

  • мобилизиране на инвестиции в размер на най-малко 315 милиарда евро за три години;
  • подпомагане на инвестициите в реалната икономика;
  • създаване на благоприятна среда за инвестициите.

Цели:

  • Да се обърнат тенденциите на спадане на инвестициите, за да се подкрепи създаването на работни места и икономическото възстановяване, без да се увеличава публичният дълг или да се създава напрежение за националните бюджети;
  • Да се подкрепят инвестиции, които отговарят на дългосрочните потребности на икономиката и водят до повишаване на конкурентоспособността.
  • Да се подкрепят инвестиции, които помагат за укрепване на производствения капацитет и инфраструктура на Европа, като се обръща особено внимание на изграждането на единен пазар с по-висока взаимосвързаност.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари