В Русе няма общински спортен басейн

1
От 30 години не е правено нищо по инфраструктура за плувни спортове
От 30 години не е правено нищо по инфраструктура за плувни спортове

Петима състезатели по плувни спортове ще защитават честта на България на олимпиадата в Токио.

Всички те, за да постигнат успехите, с които да се гордеем взаимно, трябва да плуват стотици часове в басейните. Русенските плувци и ватерполисти са сред елита на този спорт.

Не минава и седмица без вдъхновяващо съобщение за нови постижения в плувните спортове на русенските деца, младежи или ветерани. От конкуренцията между клубовете печелят не само състезателите, но и градът чието име стои в челните редове на таблиците за класиране в страната и чужбина. Парадоксално е, че всички тези успехи се постигат без необходимата спортна база. Проблемите в плуването и липсата на басейни коментираха пред БНР двама от най- активните плувци – Веселин Кулицов н Николай Петров.

От 30 години не е правено нищо по инфраструктура за плувни спортове. Последно беше започната и построена сграда и коритото на басейна беше излято на стадиона Локомотив. Първият демократично избран кмет предаде сградата и там в момента има шивашка фабрика. Последният басейн построен в Русе в момента се използва за склад“.

„За съжаление този най-хубав и единствен басейн беше собственост на частно дружество, а не на Общината. Общината в нашия град никога не е мислила за плувни спортове и никога не е правила нищо за плувни спортове, което е срамота, защото Русе е единственият град в България сравнително голям, в който няма общински спортен басейн - единственият, няма друг такъв град. В Павликени има спортен басейн общински, в Добрич има спортен басейн общински, да не споменаваме Благоевград, Сандански, и всички останали плувни центрове, при нас е трагедия“.

Бездействието на общината се изразява не само в непострояването на нов басейн, а и в поддръжката на всичко, което има“.

Упреците на Веселин Кулицов и Николай Петров са отправени основно към общинското ръководство независимо какво е било то в различните години.

Община Русе изгражда в квартал „Дружба“ спортна зала с басейн, отделно община Русе има проект, по който е издадено вече разрешение за строеж на нов басейн на известното място до мола - булевард „Липник“, коментира кметът Пенчо Милков.

Проектът ще струва 5 милиона и половина.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари