В Русе никой не издава направления за PCR тестове, в РЗИ се правят само антигенни

0
В цялата област само УМБАЛ „Канев“ разполага с такова отделение, което означава, че всички ковид болни ще постъпват вече само в тази болница
В цялата област само УМБАЛ „Канев“ разполага с такова отделение, което означава, че всички ковид болни ще постъпват вече само в тази болница

След отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април се промениха и начините за прием и лечение на заразените с коронавирус, както и издаването на направления за PCR тестове

Заразените с вируса ще бъдат лекувани по пътека на НЗОК в инфекциозно отделение, информира "БРЯГ". 

 В цялата област само УМБАЛ „Канев“ разполага с такова отделение, което означава, че всички ковид болни ще постъпват вече само в тази болница.

"При положение обаче, че болният има счупване, или е бременна жена, или пък има изгаряне или друго първо заболяване, но е и с коронавирус, тогава той ще бъде лекуван в съответното отделение, където ще бъде изолиран от останалите болни", поясни и.д. директор на РЗИ д-р Искра Генева. „Отделенията в болниците трябва да имат такива изолатори“, каза тя.

"Към момента никой не издава направления за PCR тестове, в РЗИ се правят само антигенни", посочи още д-р Генева.

„Ние сега правим такова изследване, но то в момента е за сметка на гражданите, цената му е 95 лева“, обясни  собственикът на лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева. Тя уточни, че до края на седмицата се очаква да подпише договор с РЗОК, който да позволява тестването с направление, както беше и по време на извънредната епидемична обстановка. Д-р Мирчева е категорична, че няма да затворят и филиала си, който работеше в Стоматологията по време на пандемията. Очаква се с около 20 лева да паднат цените на PCR поради по-ниска доставна цена на консумативите.

Директорът на местната Здравна каса Мариела Личева поясни вестника, че категорично вече от 1 април личните лекари няма да издават направления за PCR тестове, а ще препращат пациентите към специалист-пулмолог, който ще назначава изследването. Направлението винаги може да бъде взето от близък на болния, поясни още Личева по повод обществените настроения, че не е добре заразените да чакат на опашки пред кабинетите на лекаря. "Ако пък в болнично заведение в Русе или в Бяла бъде приет болен с друго заболяване, но има съмнения и симптоми за коронавирус, то той ще бъде изследван на място в болницата", обясни Личева. Тя поясни още, че след подписването на договор с лабораторията, ще може вече специалистите да издават направления за теста.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари