В Районна прокуратура в Бургас има 380 дела, свързани с мигранти

0
Профилът на трафикантите се е променил, заяви Емил Павлов от ОДМВР - Бургас
Профилът на трафикантите се е променил, заяви Емил Павлов от ОДМВР - Бургас Снимка: Агенция Фокус

Профилът на трафикантите се е променил, заяви Емил Павлов от ОДМВР - Бургас

"Има ръст, и то значителен, на престъпленията, респективно на досъдебните производства, свързани с мигрантската вълна. Районната прокуратура в Бургас към настоящия момент наблюдава 380 такива дела, което бележи ръст със 141 на брой дела. Това е много сериозна и обезспокояваща цифра. От тези 380 дела, 284 са решени", каза пред журналисти окръжният прокурор на Бургас - Георги Чинев.

Той коментира темата преди началото на работна среща с кметовете на тринайсетте общини в Бургаска област, директора на Областната дирекция на МВР, областният управител на Бургас, на която ще бъдат обсъдени проблемите с престъпността в региона. Брифингът се проведе пред сградата на съда в Бургас, предава БТА.

Чинев каза, че се наблюдава ръст и на пътнотранспортните произшествия, с причинена смърт след употреба на наркотични вещества, техните аналози и алкохол.

Заместник-директорът на Областната дирекция на МВР - Бургас Емил Павлов добави, че към настоящия момент няма ръст на битовата престъпност. "По отношение на миграционния натиск - той е безпрецедентен, няма аналог. От началото на година имаме установени каналджии от 17 различни държави. Говорим за Германия, Франция, т.е. не само държави от Източния блок. Така, че може да се каже, че профилът на трафикантите се е променил", добави Павлов.

Той посочи, че благодарение на изградените седем контролно-пропускателни пункта на територията на областта са образувани 128 досъдебни производства. "Полагаме максимум усилия да не пропускаме нелегални мигранти през региона", заяви Павлов.

Окръжният прокурор каза, че ще се ангажира да постави за разглеждане въпроса за фирмите, които отдават автомобили под наем на трафиканти и те да бъдат подложени на по-голямо внимание и проверки.

Кметовете от пограничните общини в Бургас поискаха засилване на полицейското присъствие в общините. Кметът на Бургас заяви, че е много притеснен, че трафикантите вече успяват да достигат до центъра на града „Всички тези камикадзета и опасни ситуации, които се случват в града, притесняват нашите жители. Ще съдействаме с технически средства, пълно съдействие на гранична полиция със заградителни устройства на КПП- тата, продължаваме да слагаме видеонаблюдения на места, които се указват от МВР”, заяви Димитър Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари