В парламента на Северна Македония няма мнозинство за конституционни промени

0
От Демократичния съюз смятат, че България трябва да бъде задължена да признае македонското малцинство
От Демократичния съюз смятат, че България трябва да бъде задължена да признае македонското малцинство Снимка: Пресслужба на правителството на РС Македония

От Демократичния съюз смятат, че България трябва да бъде задължена да признае македонското малцинство

Без конкретен резултат приключи многочасовата лидерска среща на парламентарно представените партии в Република Северна Македония, свикана от премиера Димитър Ковачевски, на тема европейското бъдеще на страната и необходимостта от политически консенсус за конституционни промени и включване на българите в преамбюла на основния закон, което е условие за преговори с ЕС, предаде БТА

„Не трябва да допускаме промените в конституцията да бъдат самоналожена пречка пред европейското ни бъдеще. Да бъдем мъдри и да използваме благоприятния момент, не е време за разделения. На първо място е европейският път на страната, а не интересите на политическите партии. Имаме нужда от приобщаване по темата ЕС, разбира се, а не поле за политически битки и сметки. Вече знаете, ако приемем промените в конституцията, автоматично отиваме по-нататък, отварят се клъстерите, без да е необходимо ново решение и без възможност за нова блокада от България. Трябва да сме наясно, че живеем в турбулентен период на политика, икономика и сигурност. Предстоят ни много предизвикателства и това, на което акцентирах днес пред председателите на парламентарно представените партии, е преди всичко необходимостта от нормалното функциониране на парламента, защото това е изключително важно за нашия европейски път”, посочи след срещата Ковачевски, който е предложил да се създаде парламентарна група за европейски реформи, която на базата на доклада на Комисията и скринингите, да гарантира, че реформите, свързани с ЕС, няма да бъдат блокирани и преговорите да се забавят.

В изявления след срещата председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново заяви, че опозицията няма да гласува за конституционните промени, че на срещата се е говорило „за промени в конституцията, под прикритието на европейското бъдеще”, че тя е закъсняла и разочароваща. Мицкоски отбеляза, че е дошъл на лидерската среща, въпреки че е бил убеден, че на нея няма да се говори „за истинските проблеми на гражданите”.

„Ако Европа иска Република Северна Македония, тогава това (промените в конституцията) не е правилното искане. Няма мнозинство за конституционни промени и решението е да разпуснем парламента и да отидем на избори“, каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

В изявленията си след срещата Павле Траянов от Демократичния съюз каза, че отново е развил тезата си, че България „трябва да бъде задължена да признае македонското малцинство, което е стратегически въпрос за Северна Македония. Предложението на Траянов е било подкрепено единствено от ВМРО-ДПМНЕ, уточни Християн Мицкоски.

Според Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и коалиционен партньор на управляващия СДСМ, срещата е била конструктивна, въпреки различията. Ахмети изрази надежда тези срещи да продължат, „за да бъде изградена обща стратегия за промяна”.

„Отправих призив за връщане към разума. Ако се повдигат въпроси от миналото, те ще ни попречат да вървим към бъдещето. Ние сме тези, които искат членство в ЕС и конституционните промени са приоритет”, каза Ахмети.

На срещата присъстваха председателите на парламентарно представените партии, с изключение на тези на опозиционните Левица и албанската партия БЕСА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари