В МВР кипи безсмислен труд, жертвите на пътя не намаляват

0
С този подход ще са нужни 30 години, за да се въздейства на водачите да не шофират след употреба на наркотици
С този подход ще са нужни 30 години, за да се въздейства на водачите да не шофират след употреба на наркотици

С този подход ще са нужни 30 години, за да се въздейства на водачите да не шофират след употреба на наркотици

На 7 юли 2022 г. след тежката катастрофа на булевард "Черни връх" държавата обяви "война" на рецидивистите по пътищата на България. Основно войната се състоеше в увеличаване на проверките за употреба на алкохол и наркотици. Всеки ден по медиите ни се внушаваше колко много шофьори употребяват наркотици и алкохол. Стигна се до там, че представители на МВР съобщиха гръмко, че всеки трети шофьор употребява наркотици", гласи становище на Института по пътна безопасност (ИПБ), изпратено до медиите.

Какво ни показват данните на МВР до този момент?

Според обобщената статистика на ИПБ - данните на МВР до момента сочат, че за 48 дни са констатирани 1023 случая с наркотици или средно по 21,3 случая на ден. За този период проверените водачи са повече от 42 000, което прави средно на ден 875 проверени МПС.

"Тези данни ни показват, че около 2% от всички проверени водачи са управлявали МПС след употреба на наркотични вещества. Предстои да разберем на колко от тях кръвните проби ще покажат разминаване с данните от дрегерите на МВР", пишат още от ИПБ.

Черната статистиката за катастрофите у нас разкрива, че през 2020 година загиналите от ПТП са 463 души, като в 6 от произшествията със загинали е констатирано наличие на наркотици или алкохол. Това прави 1,3% от всички случаи. През 2021 година загиналите са 561 човека.

"Ако сравним месец август 2021 г. с месец август 2022 г. (това е месецът, през който са предприети най-много действия от страна на МВР), ще видим, че загиналите са 53-а през август 2021 и 54-ма през август 2022 г.", подчертават пътните експерти.

Според тях "изводът от тази статистическа информация е, че в МВР е кипял безсмислен труд или е имитиран такъв - и в акция и без акция жертвите са все същите. Броят на заловените шофьори с наркотици е правопропорционален на броя извършени проверки".

"Ако МВР продължи с този подход, ще са необходими около 30 години, за да се въздейства на всички водачи да спрат да управляват МПС след употреба на наркотици", обобщават те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    МВР
    Докато се крият в храстите така ще е.
  • 10
    1
    С.С.
    Докато в МВР се назначават само отрочета на бившата МИЛИЦИЯ, така ще бъде ! От прости хора, просто поколение ! Проверете и ще се убедите ,че 95% от личния състав са от котилото на бивши милиционери,назначени на принципа,"По добре некадърен ,отколкото неверен " ! Е какво очаквате.... !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари